Skip to content

Better be safe then be sorry

Afwachtende houding

De afgelopen periode heb ik samen met Marino Vaccari een aantal MKB bedrijven bezocht. Het onderwerp Brexit stond steeds centraal. Marino Vaccari is een specialist op het gebied van de komende Brexit. Hij heeft een brede customs management achtergrond en is zeer goed op de hoogte van de actualiteit van de Brexit. Wat ons opviel tijdens deze gesprekken was, dat ondernemers nog onvoldoende stil staan bij de Brexit en een afwachtende houding aannemen. Ook denken zij dat een harde Brexit op 29 maart 2019 zal uitblijven.

Gevolgen Brexit voor MKB

In onze gesprekken is duidelijk geworden dat enkele ondernemers al voorbereidingen hebben getroffen, met name de bedrijven die reeds exporteren naar landen buiten de EU en denken dat zij de kennis voor een Brexit reeds in huis hebben. In de keten en bij dienstverleners heerst de gedachte ´er is niks bekend´, komt wel goed, ´als het zover is laat ik de vervoerder het oplossen´. Zeker, maar kan er geleverd worden onder de juiste condities naar het Verenigd Koninkrijk na een Brexit? Waar ligt de aansprakelijkheid als het misgaat? Wat staat in de contracten? Wat doet de Brexit met de levertijden?  Hoe staan bedrijven ervoor die nu zakendoen binnen de EU en het Verenigd Koninkrijk? Hier zit de groep die straks het meest de gevolgen van de Brexit zullen ondervinden. Graag delen wij een interessante whitepaper vanuit Evofendex rondom de Brexit

Mogelijke gevolgen van Brexit

Wat veel MKB bedrijven niet beseffen is, dat het na de Brexit anders zakendoen is met het Verenigd Koninkrijk. In het ergste geval wordt het Verenigd Koninkrijk een derde wereldland,  waar het zakendoen hetzelfde is als bijvoorbeeld met Irak. Omdat de onzekerheid zo groot is, is het niet onverstandig het onderwerp wel op de agenda te zetten en de belangrijkste stappen reeds te ondernemen. Voorkomen is beter dan genezen. 

Pragmatisch aanpakken Brexit

Door nu al actief aan de slag te gaan met de Brexit op punten die laagdrempelig zijn en nu nog goedkoop zijn op te pakken, kun je de concurrentie een stap voor zijn. De Brexit is niet alleen een doemscenario, maar kan ook veel kansen bieden. Denk maar aan voorraad voordelen en BTW. Marino Vaccari en vanDaan helpen MKB bedrijven met de inventarisatie en implementatie rondom de Brexit. Zij doen dat op een pragmatische en gestructureerde manier. Indien jij graag meer wilt weten over de actualiteit rondom de Brexit of hierover met ons in gesprek wenst te komen, vernemen wij dat graag. 

Daan Crutzen

Recruitment specialist

Meest recente blogs
Wij helpen onze klanten zelfvoorzienend te worden in hun energie behoefte
Wij zijn expert op het gebied van toegepast magnetisme!
Samen sleutelen aan succes, techniek en groei in een toffe werkomgeving!

Deel deze blog: