Skip to content

Als er een probleem optreedt, dan heeft dit vaak een serieuze impact!

Wij zijn gestart met de werving van een Compliance Engineer voor Briggs & Stratton

In deze blog vertel ik jullie iets meer over de achtergrond van de functie Compliance Engineer, de inhoud van de vacature en de hybride werkplek van Briggs & Stratton in Herten. Misschien is het wel iets voor jou? Veel leesplezier!

Deze blog heb ik geschreven met medewerking van een Jeroen Engelen, Sr. Manager Product Safety & Compliance.

Daan: Wat kun je vertellen over de afdeling Compliance?

Jeroen: De afdeling Compliance valt onder de afdeling Legal in Amerika en bestaat uit 2 groepen te weten: Emissions & materials en Product Compliance & Battery. Het toeval wil dat in Herten de wereldwijde verantwoordelijkheid ligt voorProduct Compliance & Battery ligt. Mijn collega in de VS is verantwoordelijk voor Global Emissions & materials en ik ben verantwoordelijk voor Global Product Compliance & Battery hetgeen alle producten bestrijkt in het wereldwijde aanbod van B&S. Wij hebben een intensieve samenwerking omdat nieuwe machines moeten voldoen aan de (veiligheids) standaarden en wetgeving. Het team Product Compliance & Battery bestaat uit 6 collega’s verspreid over de wereld (of woonachtig in Amerika en Nederland).

Daan: Wat kun je vertellen over de rol van Product Safety & Compliance Engineer?

Jeroen: Door een aantal interne en externe wisselingen zijn wij op zoek naar een nieuwe collega. Als Product Safety & Compliance Engineer ben je betrokken bij NPD projecten en de nazorg. Engineering heeft onze support nodig om te weten waar een machine aan moet voldoen. Als deze standaard niet gedefinieerd is, zul je het uit verschillende gestandaardiseerde facetten moet halen. Als fabrikant mag je nieuwe machines zelf certificeren. Je maakt een risico analyse van standaarden van soortgelijke machines om zeker te weten dat de machine veilig is. Vervolgens worden diverse testen uitgevoerd en bij goedkeuring worden de nieuwe machine onderdelen voorzien van een CE keurmerk. OEM klanten die onze motoren en accu’s kopen, stellen eveneens vragen.

Briggs & Stratton is aangesloten bij verschillende branche associaties (zoals standaardisatie ontwikkeling, elektrische en batterij standaard ontwikkeling) binnen haar industrie. Deze associaties zijn actief in Europa en Amerika. Voor de Europese markt is de Product Safety & Compliance Engineer betrokken bij verschillende werkgroepen waar de ontwikkeling van nieuwe requirements of voorschriften (verordeningen) besproken worden. Evenals nieuwe wetgeving waarbij je onderdeel bent van de totstandkoming om producten veiliger te maken. Het is belangrijk dat de industrie betrokken is bij nieuwe wetgeving. De werkgroepen zijn online of fysiek in Brussel of London.

Als er een probleem optreedt, dan heeft dit vaak een serieuze impact. Wij starten dan een onderzoek om te weten om welke machines het gaat en hoeveel er verkocht zijn in welke landen. Een terugroepactie kan hard in de cijfers lopen. Het is daarom zo belangrijk dat je als Compliance Engineer weet wat je gedaan hebt en vanuit program management alle processtappen gedocumenteerd en afgevinkt zijn.

Daan: Waar liggen de verantwoordelijkheidsgebieden van de Compliance afdeling?

Jeroen: Binnen onze afdeling hebben wij brede takenpakketten en verantwoordelijkheden. Ik zal de belangrijkste gebieden opnoemen waarvoor wij verantwoordelijk zijn: Battery, Machines, Global support en service (olie en smeermiddelen) en Emissie richtlijnen voor de Europese markt van o.a. verbrandingsmotoren. Verder noem ik Electro Magnetic Compatibility (EMC), Machinerichtlijn, Labelling, European recycling en Noise certification. Wij zijn betrokken bij alle New Product Development (NPD) van Briggs & Stratton wereldwijd. 

“De verantwoordelijkheid die wij dragen heeft een grote impact op de ontwikkeling van nieuwe machines”

Takenpakket & verantwoordelijkheden wereldwijd

Daan: Wat zijn de kernkwaliteiten van een Compliance Engineer?

Jeroen: Wij zoeken een Engineer met affiniteit voor het vak. Een opleidingsachtergrond in WTB of elektronica is de basis. je haalt voldoening uit het uitzoeken, wijzigen en analyseren van informatie en het op de juiste accurate manier registeren en documenteren. Het maken, bijhouden en wijzigen van uitkomsten van een overview van een uitgebreide technical file, levert bij jouw veel voldoening op. Je haalt veel energie uit technische administratie en je bent detail gericht. Informatie is overzichtelijk, volledig en gestructureerd zodat bijvoorbeeld de declaration of conformity ondertekend kunnen worden voor productie. Je kunt je goed nieuwe materie eigen maken en dit op de juiste manier communiceren binnen een internationale organisatie. Veel engineers vinden documentatie maar lastig. Ze willen iets ontwikkelen en weten hoe het werkt. Deze engineers worden hier niet gelukkig. Dit is een theoretische functie. Je bent voornamelijk bezig met het organiseren van documentatie en het analyseren van standaarden en uitzoeken van wetgevingen om te reflecteren op onze nieuwe producten.

Daan: Wat kun je vertellen over jezelf?

Jeroen: Ik ben eindverantwoordelijk voor Global Product compliance en Battery, en rapporteer rechtstreeks aan de Vice President Legal in Amerika. Al meer dan 13 jaar werk ik met veel plezier voor Briggs & Stratton, waar ik ooit als Mechanical Engineer ben begonnen. Ik ben geen typische manager maar sta zelf nog steeds graag met de voeten in de klei.

Briggs & Stratton Jeroen Enelen

Jeroen Engelen, Sr Manager Product Safety & Complaince

Daan: Een ervaren of startende Compliance Engineer?

Jeroen: Hierin zijn wij flexibel. Wij staan open voor senior- als junior ervaring. In de junior rol is de focus meer gericht op Supporting & Program Management en persoonlijke ontwikkeling. Een Senior Engineer heeft een legio aan opties bij ons om zich in te verdiepen. Binnen Briggs & Stratton zijn de meeste collega’s vanuit Engineering doorgeschoven. Wij weten dat de arbeidsmarkt binnen deze discipline klein is. Er zijn niet zo veel producerende bedrijven die groot genoeg zijn voor een compliance afdeling. Je ziet wel een toename door de groei van producten met meer complexiteit die worden aangedreven door bijvoorbeeld accu’s.

Daan: Is dit een hybride functie?

Jeroen, Dat is het zeker! Je werkt binnen een internationaal speelveld. Dertig tot veertig procent van de tijd werk je met de collega’s op het kantoor in Herten. De overige tijd sta je in contact met diverse B&S medewerkers of testhuizen in Duitsland, Zwitserland, China en Amerika. Dit betekent dat jij je werkzaamheden plant, zoals deze voor jouw het beste uitkomen. Vier dagen per week werken behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Daan: Hoe belangrijk is de kennis van de Engelse taal?

Jeroen: Alles wat je leest, is in het Engels geschreven. De meetings met de branche associaties, de gesprekken met klanten en Briggs & Stratton en collega’s vinden allemaal in de Engelse taal plaats. Het is belangrijk dat je precies begrijpt wat er gezegd wordt en de inhoudelijke boodschap goed kunt overbrengen. De functie vraagt om een near native niveau van de Engelse taal. De Nederlandse taal is dan niet echt relevant. Duits is een pré.

Herken jij jezelf in het DNA van Briggs & Stratton en wil je graag meer weten over jouw carrièremogelijkheden? Bekijk dan de functie van Compliance Engdineer en solliciteer! Ik spreek je snel. 

Dank je wel voor het lezen!

Daan Crutzen

Talentfinder & Blogger

Daan Crutzen

Recruitment specialist

Meest recente blogs
Wij helpen onze klanten zelfvoorzienend te worden in hun energie behoefte
Wij zijn expert op het gebied van toegepast magnetisme!
Samen sleutelen aan succes, techniek en groei in een toffe werkomgeving!

Deel deze blog: