Skip to content

Case Study Scheuten Glas

vanDaan Recruitment werkt al enkele jaren samen met Scheuten Glas in Venlo.

Onlangs zijn wij benaderd om een werving & selectieopdracht uit te voeren voor de positie van een Productivity Engineer. Scheuten Glas behoort tot de top 5 van onafhankelijke glasbedrijven in Europa en sinds 1950 een belangrijke werkgever voor de regio Venlo. Met productielocaties in Nederland, België en Duitsland levert Scheuten Glas speciale glasproducten aan de (inter) nationale bouwwereld.

“see it. feel it”

Scheuten Glas Venlo

Van Heemskerckweg 9 Venlo

Categorie bemiddeling: Engineering

Vacature/opdracht

Via email verkeer met Directeur Operations en een persoonlijk bezoek op de site in Venlo met de HR Manager Kees Jan van den Brink, is de uitdaging voor de functie en de afdeling uitgekristalliseerd. Scheuten Glas is een sterke MKB speler met een duidelijke groei ambitie. Binnen de organisaties gebeuren veel positieve ontwikkelingen om de medewerkers in hun kracht te zetten.

De rol van Productivity Engineer is rol die veelal wordt uitgevoerd binnen projectteams. De grootte van de teams varieert sterk i.v.m. complexiteit en specialisme dat nodig is om te komen tot de juiste oplossing. Scheuten Glas wil graag meer aandacht voor verbeteringen binnen het productie- en logistieke proces, waarbij een goede omgang met alle lagen van een organisatie van groot belang is. Als productivity Engineer ben je naast de diverse projecten, actief betrokken bij operationele issues rondom performance en quality. De vacature vraagt om een professional die analytisch sterk is, projectmatig werkt en problemen weet te concretiseren en hierin collega’s weet te overtuigen.

Samen succesvol?

vanDaan Recruitment werkt al enige tijd samen met Scheuten Glas en leert de organisatie steeds beter kennen. Hierdoor groeit ook het commitment om problemen samen op te lossen. Wekelijks wordt er een update gedeeld van de ondernomen activiteiten en geplande activiteiten en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. De kandidaten worden goed voorbereid op de gesprekken door het verlenen van aanvullende informatie, en op welke vragen je je als kandidaat moet voorbereiden. Een goede voorbereiding is dus van groot belang. vanDaan vindt het belangrijk dat je kunt praten vanuit voorbeelden, en dat maakt het voor de ander levendig en versterkt de interactie. 

Aanpak & zoekopdracht

vanDaan Recruitment maakt altijd gebruik van de naam van de werkgever in de vacaturetekst met een verwijzing naar de website van de werkgever. Kandidaten vinden het belangrijk serieus genomen te worden en vinden het belangrijk dat zij direct een aantal concrete zaken lezen. Per slot van rekening puilen de vacaturebanken over met vacatures. Veel kandidaten zijn latent zoekend en niet actief zoekend. Waardoor duidelijkheid tot betere resultaten leidt.

In het verleden hebben wij al vaak booleanstrings geschreven voor een rol als Productivity Engineer, (industrial OR factory OR production OR process OR productivity) AND (engineer OR eng OR specialist) aangevuld met skills, competenties, regio en potentiële werkgevers. Met deze opdracht krijgen wij direct een overzicht van potentiële kandidaten die op basis van de harde criteria voldoen aan de vraag van Scheuten Glas. Kandidaten binnen de Supply Chain & Engineering voeren echter de meeste vreemde functietitels waardoor zij niet altijd even gemakkelijk gevonden worden. Als je een goed overzicht hebt van de werkzaamheden voor de functie is een search opzetten zonder functie naam een goed alternatief. Daarnaast hebben wij google trends geraadpleegd om te onderzoeken hoe vaak gezocht wordt op het woord ‘Productivity Engineer’. Hieruit bleek dat de zoekterm heel weinig ingetoetst wordt. Het woord ‘Industrial Engineer’ wordt echter veel vaker gebruikt. Op basis van vindbaarheid hebben wij de vacature titel aangepast naar de term  ‘Industrial Engineer’. 

Na een search van een aantal weken ben ik in contact gekomen met de kandidaat Ben Brunken. Ben is geïnteresseerd in de de functie maar geeft aan dat hij reeds door een andere intermediair benadert is geworden. Echter de intermediair wist maar weinig te vertellen over de functie. Scheuten werkt met een aantal geselecteerde intermediairs samen om de kwaliteit en de betrokkenheid te vergroten. De betreffende partij was geen geselecteerd intermediair wat een schadelijk neven effect met zich mee kan brengen voor Scheuten Glas.  Ons gesprek had direct diepgang over de inhoud van de functie. Ik respecteerde het dat hij eerst met de intermediair in contact wilde komen die hem hierover als eerste benaderd had. Op dat moment was ik niet op de hoogte dat de intermediair geen geselecteerde partner van Scheuten Glas was. Na een week van stilte was ik benieuwd naar de stand van zaken en belde Ben. Ben was niet meer benaderd. Er was geen opvolging. Ben en ik vonden het toen een verstandig plan een gesprek samen in te plannen om te praten over zijn ambities en de behoeften van Scheuten Glas.

Aan het begin van het traject is al snel duidelijk dat de beschikbaarheid van potentiële kandidaten niet groot zal zijn. Steeds meer bedrijven investeren in het optimaliseren van hun processen om kwaliteit en output te verhogen. Salaris is in veel gevallen een belangrijke factor voor kandidaten om te switchen van baan.

Succesverhaal

In totaal zijn wij van een longlist naar 118 kandidaten geslonken. Van deze groep hebben wij 4 kandidaten voorgesteld. Hiervan mochten 3 kandidaten op gesprek en kreeg Ben Brunken de voorkeur voor de rol van Productivity Engineer. Ben wil zich verder ontwikkelingen door opleidingsmogelijkheden. Scheuten Glas heeft Ben een aanbod gedaan in de vorm van een contract en een BlackBelt opleiding om zijn theoretische kennis verder te kunnen ontwikkelen. Hiermee werd een perfecte match gemaakt om het juiste talent aan te trekken en intern verder in ontwikkeling te zetten om op die manier een langdurige relatie aan te gaan.

Ben Brunken, Industrial Engineer

Via LinkedIn ben ik in contact gekomen met vanDaan recruitment. In eerste instantie leek vanDaan een van de zoveelste recruitment bedrijven die mij als engineer probeerde te strikken. Echter eenmaal in contact gekomen met Daan was ik aangenaam verrast over de kennis over de desbetreffende functie en het bedrijf waar hij een medewerker voor zocht. 

Zo wist hij in meer detail te vertellen wat er reilde en zeilde binnen het bedrijf en wat de opdracht inhield. Hierover was ik wel te spreken aangezien er veel recruiters zijn die amper weten wat aangeboden functies inhouden. Daan heeft me begeleid in het hele traject en zijn persoonlijke contact vond ik aangenaam. Ook na het verkrijgen van de functie is er nog contact geweest over hoe het ging en wat er nog allemaal speelde. Al in al ben ik zeer tevreden over hoe alles is gelopen met vanDaan recruitment en wellicht dat hij me in de toekomst nog van dienst kan zijn. 

Daan Crutzen

Recruitment specialist

Meest recente blogs
Wij helpen onze klanten zelfvoorzienend te worden in hun energie behoefte
Wij zijn expert op het gebied van toegepast magnetisme!
Samen sleutelen aan succes, techniek en groei in een toffe werkomgeving!

Deel deze blog: