Skip to content

Case Study Vespo

Via ons netwerk zijn we benaderd geworden om een werving & selectie opdracht uit te voeren voor de positie van stockplanner voor de werkgever Vespo.

Vespo is marktleider op het gebied van keuken-, badkamer- en slaapkamertextie. Daarnaast zijn zij gespecialiseerd in promotioneel textiel en casual bedrijfskleding en hebben een zeer breed textielassortiment met textiellabels zoals Santino, B&C Collection en Matterhorn. Vespo is gevestigd in Eindhoven.

Een dag na het maken van de afspraak had ik een gesprek gepland met Paul Visser, Supply Chain Manager van Vespo. Paul karakteriseerde de Vespo organisatie wat mij persoonlijk erg aansprak. Vespo is een sterke MKB speler, met een sterke groei-ambitie binnen een familiaire cultuur waarin veel bottom- up gedacht en gehandeld wordt en waar klanten en leveranciers als gasten behandeld worden.

“We are textiles”

Vespo BV

Adriaan Mulderweg 4-10

Eindhoven

Categorie bemiddeling: Supply chain

Vacature/opdracht

De supply chain afdeling van Vespo bestaat uit 7 collega’s en is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden voor de gehele organisatie. Vespo heeft in 2017 gekozen voor SlimStock een slimme schakel tussen e-commerce en e-fulfilment. Gezien Vespo steeds meer grip wilde krijgen op haar inventory management waren zij opzoek naar een Stockplanner met aantoonbare ervaring van de software Slim4 en inventory management. Deze professional moest Vespo verder kunnen helpen bij de aankomende supply chain uitdagingen. Dit was een harde eis in het wervingstraject.

Samen succesvol?

Verbondenheid is belangrijk. De connectie met Vespo was er. Binnen Vespo worden klanten en leveranciers, gasten genoemd. Vanuit onze dienstverlening verlenen wij ook iedere mogelijke service om een proces goed te laten verlopen. We gebruiken vaker de opmerking dat de kandidaat en wij samen in een bootje zitten op de grote oceaan. Als een van de twee niet wil roeien komen zij niet samen aan. De kandidaten werden goed voorbereid op de gesprekken door het verlenen van aanvullende informatie maar ook een goede voorbereiding op welke vragen je je als kandidaat op moet voorbereiden. Een goede voorbereiding is van groot belang. De kandidaat geven we mee dat je moet kunnen praten vanuit voorbeelden, dat maakt het voor de ander ook levendiger en versterkt de interactie.

Aanpak & zoekopdracht

Özlem PerréeVanuit de werkgever mochten we gebruik maken van de bedrijfsnaam en de naam en het karakter van de supply chain manager benoemen in de vacaturetekst. Veel bedrijven realiseren zich nog onvoldoende dat potentiële kandidaten actief opzoek gaan aanvullende informatie voordat ze beslissen om te reageren. Transparantie werkt hierin veel vriendelijker. Vervolgens is er een booleanstring geschreven waarin er synoniemen gekoppeld zijn aan verschillende kernwoorden. Daarna zijn er diverse zoekopdrachten aangemaakt waardoor direct de juiste potentiële groep in beeld kwam. Door de jaren hebben we grote legenda’s aan synoniemen verzameld – en vullen deze nog steeds aan met nieuwe synoniemen – waardoor we snel konden handelen. Kandidaten binnen de Supply Chain & Engineering voeren de meeste vreemde functietitels waarmee ze niet altijd even gemakkelijk gevonden worden.

De werving werd redelijk strak vastgelegd door de aantoonbare kennis van Slimstock. Binnen ons eigen netwerk hebben we een kleine groep kandidaten met kennis van Slimstock maar niet meer actief in een soortgelijke functie of niet geïnteresseerd in een nieuwe rol op dat moment. De werving verlengde zich al snel richting o.a. Linkedin. Vanuit een shortlist welke was had opgebouwd op basis van de booleanstring zijn kandidaten door ons persoonlijk worden benaderd. 70% van de benaderde kandidaten reageerde op de inhoudelijke ambitie vraag. Vanuit deze gesprekken heb ik nieuwe contacten opgebouwd en de gesprekken vervolgd met 3 potentiële winnaars. Deze 3 kandidaten kregen allemaal de aandacht van de klant Vespo voor een persoonlijk interview. Helaas heeft 1 kandidaat door een interne promotie zich teruggetrokken en is het proces vervolgt met 2 kandidaten. Na 2 rondes bleef 1 kandidaat over waarmee de beste klik was opgebouwd.

Gedurende het proces heeft vanDaan Recruitment de klant Vespo geholpen door het maken van een grondige analyse van de potentiële doelgroep voor de positie van StockPlanner. Deze was niet groot. Indien deze procedure zou afbreken werd de spoeling wellicht te dun om vast te houden aan de harde criteria’s.

Succesverhaal

Bij aanvang hadden wij een planning gemaakt ten aanzien van de werving, opbouw shortlist, update klant, kennismakingsgesprekken en interviews bij de klant. Vespo had 3 sollicitatie rondes vooraf kenbaar gemaakt waarin meerdere medewerkers binnen de Vespo groep betrokken werden. De Interviews werden goed achter elkaar gepland en er was steeds een goede inhoudelijke feedback waar iedereen van kon leren. Door de snelheid van het proces ontstond er weinig afbreuk risico aan de kandidaten kant. Vespo heeft goed geluisterd naar de ambities van de kandidaat en hier gehoor aan gegeven wat de procedure verder versterkte richting de besluitvorming. De definitieve kandidaat heeft uiteindelijk een goede keuze kunnen maken door een duidelijk proces, verdieping in werkgever, functie en de positieve sfeer die aanwezig was bij ieder gesprek.

Patrick de Jager, Stock Planner

Als je op dit moment een baan zoekt heb je vaak de luxe om selectief te zijn. Tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe functie ben ik door meerdere recruiters benaderd, meestal via LinkedIn. Soms kreeg ik sterk de indruk dat een recruiter zich niet in mijn profiel had verdiept alvorens te reageren. Of was het aanbod gewoon té mooi om waar te zijn. Ik heb ook meegemaakt dat een recruiter echt súperenthousiast was, om vervolgens helemaal niks meer van zich te laten horen. Niks van dit alles bij Daan. Vanaf de eerste benadering werd me duidelijk dat hij juist heel veel moeite doet tijdens de selectie. Hij weet de cultuur binnen een bedrijf heel goed over te brengen en gaat juist op zoek naar een karakter dat bij die cultuur past. Verder is er geen onnodige lucht en ook geen ellenlange procedure. Als iets niet gaat werken dan hoor je het ook. Afspraken worden nagekomen. En dat alles met een gemoedelijkheid die me heel erg goed is bevallen.

Recruitment is een vak en ik denk dat Daan dat vak heel goed verstaat.

Özlem Perrée, HR Adviseur, Vespo

Sowieso trots op Vespo, ‘het mooiste bedrijf van Nederland’ en na het lezen van deze mooie en positieve business case wordt dit gevoel alleen maar sterker. Dank je wel Daan!

Daan Crutzen

Recruitment specialist

Meest recente blogs
Wij helpen onze klanten zelfvoorzienend te worden in hun energie behoefte
Wij zijn expert op het gebied van toegepast magnetisme!
Samen sleutelen aan succes, techniek en groei in een toffe werkomgeving!

Deel deze blog: