Skip to content

De kers op de taart voor de HS&E specialist

Wij zijn gestart met de werving van een Health Safety & Environmental Specialist voor Boston Scientific

In deze blog vertel ik jullie iets meer over de Facility & Maintenance afdeling van Boston Scientific, de inhoud van de EH&S Specialist vacature en de kers op de taart van het in Kerkrade gelegen bedrijf. Misschien is het wel iets voor jou? Veel leesplezier!

Deze blog is mede tot stand gekomen door medewerking Ruud van Kempen, Facility Manager, Patrick van der Meer, Sr Facility Engineer en Wim Goode, Manager EH&S EMEA

Daan: Waar komt de vacature Health Safety & Environmental (HS&E) vandaan?

Ruud: Onze HS&E specialist is medio 2022 verantwoordelijk geworden voor Boston Scientific (BSCI) EMEA. Het Europees Distributiecentrum (EDC) in Kerkrade heeft een dedicated HS&E specialist nodig met het oog op de uitbreidingen die gaan komen.

Daan: Vandaag heb ik de luxe om 3 experts binnen BSCI te interviewen. Kunnen jullie je kort voorstellen?

Wim: Ik ben sinds 2000 werkzaam binnen BSCI in Kerkrade. Als veiligheidskundige heb ik aan het begin gestaan om veiligheid en milieu op te bouwen.

Patrick: Sinds 2021 ben ik werkzaam bij BSCI. Ik ben begonnen als Energiemanager. Energiemanagement heeft mijn prioriteit en daar is milieu management bijgekomen. Dat stuk heb ik van Wim overgenomen en ben nu verantwoordelijk voor energie en milieu binnen BSCI in Kerkrade.

Ruud: Sinds 2022 ben ik Facility Manager bij BSCI. Hierin ben ik verantwoordelijk voor 3 workstreams te weten: Facility (4 personen), Maintenance (6 Personen), EHS (2 personen). Mijn ervaring zit vooral in de Real Estate & Facility inclusief inrichting (automatisering) binnen het logistieke werkveld met oog voor veiligheid. Bij mijn vorige werkgever heb ik een behoorlijke rol gehad in de bouw en realisatie van het nieuwe DC. Een waardevolle ervaring die ik nu kan delen met mijn collega’s.

Daan: Patrick is verantwoordelijk voor o.a. milieu. Wat betekent dit voor de HS&E Specialist?

Ruud: De HS&E specialist gaat zich vooral focussen op Health & Safety en gaat Patrick ondersteunen bij het vakgebied environmental. Veel projecten van Patrick hebben eveneens een sterke overlap met H&S.

Daan: Welke verantwoordelijkheden horen bij de HS&E specialist in Kerkrade?

Wim: Kerkrade is een dynamische omgeving waar veel gebeurt. Je bent werkzaam aan projecten, houdt toezicht op contractors, je maakt Veiligheid & Gezondheidsplannen (VG), risico inventarisatie, BHV coördinatie, arbeidshygiëne en bijzonderheden zoals ongevallen registratie en onderzoek. Als wij nieuwe installaties of equipment krijgen dan wordt vooraf alles onderzocht en gecheckt op het gebied van veiligheid gezondheid & milieu, voordat het geïmplementeerd wordt. Daarnaast is bewustwording vergroten van de veiligheid onder de medewerkers op de werkvloer heel belangrijk voor ons allemaal. Het gesprek aangaan met de medewerkers en vragen waar zij de risico’s in de praktijk zien, beoordelen en de gevolgen hiervan bespreken. Verder zijn wet- en regelgeving en self assessments belangrijke taken voor de EHS specialist. Je bent met documentatie bezig, maar ook heel erg met de praktijk. Het is een mooie combinatie van beiden.

Daan: Welke ISO certificeringen heeft BSCI in Kerkrade?

Wim: Boston Scientific is ISO 14001 en ISO 50001 gecertificeerd. Op de planning voor dit jaar staat ISO 45001, de veiligheid en gezondheid van de werknemer. Dat is dan ook direct een mooi project voor de HS&E specialist.

Daan: De EH&S specialist gaat dus ISO 45001 implementeren?

Patrick: Dit gaat een van de belangrijke taken worden voor 2023 gezien onze uitbreidingsplannen. Hierin krijg je uiteraard support vanuit global, maar je moet het wel gaan doen. Het is een managementsysteem waarin plan, do, check, en act van toepassing zijn. Dit vraagt om ervaring met projectplanning. Ervaring binnen een organisatie waarin de kwaliteitseisen hoog liggen en waar de werkzaamheden gereguleerd worden door kwaliteitssystemen en werkinstructies zijn van toegevoegde waarde. Analytische- en planning skills zijn hierin belangrijk. Vanuit ISO 45001 zul je ook dichter tegen de ondernemingsraad aan gaan zitten en een actieve rol hierin nemen.

“Als je hieraan kunt meewerken, dan is dat een heerlijke boost voor je leercurve en ontwikkeling. De kers op de taart.”

Ruud van Kempen, Facility Manager bij Boston Scientific

Ruud van Kempen, Facility Manager Boston Scientific

Daan: Wat is de kers op de taart voor de HS&E specialist?

Er worden een aantal grote uitbreidingsplannen uitgerold, waaronder een verdubbeling van het volume die heel interessant zijn voor een toekomstig HS&E Specialist. De campus gaat groeien. Dat is een feit. Daarnaast gaan wij uitbreiden op het gebied van faciliteiten. Denk aan verdubbeling van onze kantine capaciteit, aan fitness en kantoorruimte.

In dit project ben je direct verantwoordelijk voor het opzetten van een V&G plan aan de voorkant van de projectfase. Waar moeten wij allemaal aan denken op het gebied van veiligheid en dit stap voor stap plannen met de betrokken stakeholders. Tijdens het project ben je verantwoordelijk dat alles volgens het plan wordt uitgevoerd. Periodiek ben je aanwezig bij het bouwproject en controleer jij of alles volgens de regels wordt uitgevoerd. Je zit om tafel met contractors en leveranciers met betrekking tot veiligheid en regels. Wij gaan een optimale flow realiseren en dat wordt een enorm project. Als je hieraan kunt meewerken, dan is dat een heerlijke boost voor je leercurve en ontwikkeling. De kers op de taart.

Daan: Wie ontwikkelt de strategie op HS&E?

Wim: De strategie wordt veelal vanuit corporate ontwikkeld en tijdens global operations counsel besproken. De ervaring van de HS&E specialist is wel van belang om ons verder te helpen en de strategie/ beleid te vertalen naar de praktijk. Een hands-on en can-do mentaliteit is hierin van belang.

Daan: Als HS&E specialist maak je deel uit van het Global Operations Counsel?

Ruud: Dat klopt. De HS&E specialist maakt onderdeel uit van het Global Operations Counsel van BSCI. Een keer per maand worden hierin de ontwikkelingen en bijzonderheden besproken. Hieruit komen actieplannen voort, voor de komende periode waar je aandacht aan gaat besteden.

Daan: Met wie staat de HS&E specialist in contact?

Ruud: Voor interne proceswijzigingen zijn veelal de interne collega’s betrokken waarin risico inventarisatie de meeste activiteiten afdekt. Voor uitbreidingen van ons warehouse kom je in contact met meerdere partijen zoals een arbeidsinspectie en veel verschillende contractors. Dan moet je de gevolgen goed kunnen overzien door middel van een risico inventarisatie en de functies die hier omheen werken.

Daan: Hoe zit het met de kennisoverdracht?

Ruud: Wim heeft alle kennis in huis maar is nu EMEA verantwoordelijk. Zijn taken zullen hier gaan verdwijnen, maar er zal altijd een dotted line blijven om kennis en informatie uit te wisselen. Daarnaast zullen Patrick en ikzelf de HS&E specialist ondersteunen.

Zie je dit zitten en wil je graag meer weten over jouw carrièremogelijkheden bij Boston Scientific? Bekijk dan de functie van Health Safety & Environmental Specialist en solliciteer! Ik spreek je snel. 

Dank je wel voor het lezen!

Daan Crutzen

Talentfinder & Blogger

Daan Crutzen

Recruitment specialist

Meest recente blogs
Wij helpen onze klanten zelfvoorzienend te worden in hun energie behoefte
Wij zijn expert op het gebied van toegepast magnetisme!
Samen sleutelen aan succes, techniek en groei in een toffe werkomgeving!

Deel deze blog: