Skip to content

De zonwering branche komt steeds meer in de picture door het energie neutraal bouwen

Recentelijk zijn wij gestart met de werving van een ervaren Industrial Product Designer en Technical Designer voor de werkgever AVZ in Best.

 In deze blog delen wij inside informatie over de werkgever en de afdeling R&D welke goed aansluiten bij de vacature. Deze blog gaat over de ambities en de cultuur binnen AVZ. Veel leesplezier

Daan: Wie is AVZ

Wil: De AVZ is gevestigd in Best. Verkoopt, ontwikkelt en produceert zonwerende producten zoals screens voor binnen- en buiten, zonneschermen en terrasoverkappingen. Een informele organisatie die volop in beweging is. Een bedrijfscultuur die eigen verantwoordelijkheid en initiatieven bij de medewerkers stimuleert. Steeds meer projectmatig werkt en elkaar aanspreekt op resultaat en afspraken. Je ziet de medewerkers opbloeien binnen onze organisatie door de vrijheid en verantwoordelijkheid die zij krijgen.

Daan: Wat is de slagkracht van AVZ

Wil: AVZ in Best is onderdeel van de AVZ group, bestaande uit 4 bedrijven in Nederland. En de AVZ group is onderdeel van de Stella Group. Deze is gevestigd in Frankrijk en Duitsland. Met 180 medewerkers in Best zijn wij een typisch MKB bedrijf en profiteren van de slagkracht van de hele organisatie. Projecten worden hier niet over de schutting gegooid. Als R&D medewerker ben jij verantwoordelijk voor de productontwikkeling en implementatie in de fabriek in Cuijk. Je bent de gesprekspartner van de production engineer in de fabriek om het assemblage proces te verbeteren. Projectmatig lopen reeds de eerste ontwikkelingen op het gebied van samenwerken met Duitsland. De markt in Duitsland is anders dan die in Nederland maar wij kunnen weer veel leren van de technische innovaties.

Daan: Wat is jullie punt aan de horizon?

Wil: Voorheen waren onze engineers vooral Technical Designers. Wij hebben een knip gezet tussen Industrial Product Designer en Technical Designer. Om onze visie meer vorm te geven, willen wij het niveau van product design naar een hoger niveau tillen. Wij willen innovators aantrekken die hierin een belangrijke bijdrage in kunnen leveren. 

AVZ is pragmatisch van aard. Een bestaand product wordt verder verbeterd en gemodificeerd. Wij vergeten vaak de eerste concept fase (ontwerp fase) goed in te richten. Eerst nadenken over de architectuur in plaats van direct in solidworks te moduleren. Deze vragen liggen op een hoger level en worden nog onvoldoende gesteld. Met als resultaat dat wij iets ontwikkelen dat niet helemaal de vraag was. Een traditionele valkuil voor veel bedrijven. Product design gaat hierin een stap verder. Dit gaat over design en vormgeving van onze producten. Het opbouwen van een duidelijk product portfolio voor diverse klantgroepen. De esthetisch kant van onze producten is steeds belangrijker voor onze klanten. Het buitenleven is essentieel voor consumenten en deze vraagt naast functionele oplossingen ook vooral de cosmetisch en esthetische vormgeving. Een verbetering aan het huis die gezien mag worden.

Daan: Wat kun je vertellen over de R&D afdeling van AVZ?

Wil: Onze afdeling bestaat uit 8 collega’s. Vanaf oktober 2020 ben ik als Innovatie Manager gestart en per 1 maart 2021 startte bij ons op de afdeling een duurzaamheids officer. Wij willen ons team verder toekomstbestendig maken met een sr. Industrial Product Designer en Technical Designer. Wij zin een mix van een jong- en ervaren team op onze afdeling die elkaar goed aanvoelen en willen innoveren en samenwerken. Binnen onze R&D afdeling focussen wij ons op de ontwikkelingen om een positieve bijdrage te leveren in de gezamenlijke ontwikkeling om een energie neutrale woning te bouwen. Zowel op technische innovaties als ook op esthetische vormgeving, hebben wij een duidelijke koers uitgestippeld.

Daan: Wat is jullie vraag richting de arbeidsmarkt?

Wil: Wij werven een sr. Industrial Product Designer en een Technical Designer in een complexe arbeidsmarkt. Kandidaten die graag bezig zijn met vormgeving, duurzaamheid en technische oplossingen zijn van harte welkom. 

Sr. Industrial Product Designer is een kartrekker met ervaring in het ontwikkelen van nieuwe producten maar ook projecten begeleidt tot aan de implementatie in onze fabrieken. Een innovator die product innovatie hoog op de agenda weet te plaatsen binnen de organisatie. Een uitdaging waar de nadruk ligt op product design, bekeken vanuit een cosmetische en esthetische kant. In deze rol heb je nauw contact met sales. Jij ondersteunt hen in het uitwerken van concepten gebaseerd op klantvraag en nieuwe innovaties, om te komen tot nieuwe producten. De ontwikkel processen worden gekenmerkt door fases vanuit het V model. De klantwensen vertalen naar het programma van eisen en op basis van deze eisen een concept ontwikkelen om een goede business case te maken. Het is dan een product ontwikkeling die door de organisatie heen gedragen wordt.

“Hoe gaaf is het als bij familie en vrienden jouw ontwerp tegen de gevel hangt, of de connectie met de tuin versterkt als blikvanger.”

De Technical Designer is verantwoordelijk voor het ontwerpen en detailleren vanaf de concept fase van de technische oplossingen voor bestaande- en nieuwe uitdagingen. Hierin ondersteunt de Technical Designer de Sr. Industrial Product Designer. Profielen definiëren, extrusie profielen construeren en afstemming zoeken met leveranciers over de maakbaarheid. Over het technische stuk wordt soms gemakkelijk gedacht. Een knie-arm of uitvalscherm, hoe complex kan dat nou zijn? Echter ieder gezin heeft tegenwoordig een grote buitentafel staan om er te kunnen eten. De doeken worden steeds breder en dieper. Het bevestigen van dergelijke zonneschermen vraagt om bouwkundige- en technische oplossingen. Zodra het gaat regenen of waaien gaat het doek automatisch naar binnen. Klinkt logisch, toch?

Daan: Wat is jullie bijdrage om energie neutraal te bouwen?

Wil: De zonwering branche komt steeds meer in de picture door energie neutraal te bouwen. In de zomer wil je graag de warmte buiten het huis houden, zodat je voorkomt dat je met airco’s moet gaan koelen. Hoe voorkom je dat je in de zomer niet te veel energie verbruikt en het binnen toch koel blijft? De zon staat immers in de zomermaanden te branden op onze ramen. Buiten- en binnen zonwering is een slimme oplossing om warmte buitenshuis te houden. Geïntegreerde screens aan de buitenkant zijn hier een mooi voorbeeld van. Het houdt de warmte aan de buitenkant van het huis. Het laat licht door waardoor je contact houdt met het buitenleven en je voor je gevoel niet opgesloten zit. De ontwikkelingen in de kozijnenbouw staat ook niet stil. Triple glas is hier een eveneens een mooi voorbeeld van. Een combinatie van zonwering en kozijnenbouw gaan steeds belangrijker worden in de verduurzaming en de energiebalans in ons huishouden. Uiteindelijk is het een combinatie van verschillende technologieën om een huis verder te verduurzamen. 

Helaas is zonwering nog vaak een sluitpost in een bouwproject. Enerzijds zijn de grote gelden reeds verdeeld over andere posten en anderzijds is in het voortraject te weinig rekening gehouden met de positionering van zonwering aan de gevel. De ontwikkelingen van AVZ zijn erop gericht de screens te integreren in de gevel als je hier in een vroeg stadium rekening mee houdt. Vanaf januari 2021 moet nieuwbouw voldoen aan de BENG norm (energie neutraal bouwen). En dat biedt kansen voor AVZ. Ook de ontwikkelingen van BIM zijn positief waarin de architect, aannemer en de leveranciers een gezamenlijk model ontwikkelen waardoor ontwikkelingen sneller gaan met minder materialen. Het buitenleven zit heel sterk in de lift en krijgt een steeds belangrijkere rol. Hier willen wij belangrijke duurzaamheidsaspecten aan toevoegen.

Daan: wat is jouw droom?

Wil: Wij hebben veel oppervlakte aan ramen in Nederland. In ons dorp is een stuk akker veranderd in een zonneweide. Echter op onze ramen staat het hele jaar de zon te branden die niet opgevangen wordt. Als wij nu zonnecellen in onze doeken kunnen integreren, dan creëer je een heel groot potentieel aan energie opwekking. Zodra de zon gaat schijnen gaan de screens automatisch omlaag waardoor je energie opwekt, warmte tegenhoudt en je toch naar buiten kunt kijken. Zoiets kun je ook doen met terrasoverkappingen, zonneschermen of lamellenschakelingen. Dit zijn producten die steeds meer gezien mogen worden en ook nog energie opwekken. Dubbele winst voor iedereen.

Wil jij graag meer weten over de carrière mogelijkheden bij AVZ? Bekijk dan de functie van Sr Industrial Product Designer & Technical Designer Wellicht spreken wij elkaar dan snel. 

Dank voor het lezen. Groet Daan Crutzen

Daan Crutzen

Recruitment specialist

Meest recente blogs
Wij helpen onze klanten zelfvoorzienend te worden in hun energie behoefte
Wij zijn expert op het gebied van toegepast magnetisme!
Samen sleutelen aan succes, techniek en groei in een toffe werkomgeving!

Deel deze blog: