Skip to content

Het begint voor de A en eindigt achter de Z!

Wij starten met de werving van een Product Manager OEM voor Briggs & Stratton.

 In deze blog vertel ik jullie graag iets meer over de achtergrond van deze vacature, de cultuur van het bedrijf en de werkplek in Herten. Misschien is het wel iets voor jou? Veel leesplezier! 

Deze blog kon ik overigens niet geschreven hebben zonder de hulp van Dennie Smeets, Product Manager Senior Briggs & Stratton in Herten.

Daan: Jullie staan dit jaar niet stil met het aantrekken van nieuwe collega’s?

Dennie: Nee dat klopt. Wij hebben gelukkig een hele stabiele club aan collega’s en wij groeien als organisatie verder. Dit jaar hebben wij een mechanical engineer en een documentalist toegevoegd aan ons team. Een van onze collega’s vond een nieuwe uitdaging dichter bij huis, maar belde ons na 2 maanden weer op of dat hij mocht terugkomen. Dat vond ik een mooi compliment en hij zit hier weer goed op zijn plek. Intern ben ik doorgeschoven naar de rol van Product Manager Senior. Een nieuwe uitdaging voor mij. Dat betekent dat mijn oude functie, als Product Manager wordt overgedragen aan een nieuwe collega.

Daan: In mijn contacten met kandidaten merk ik op dat lang niet iedereen weet wie Briggs & Stratton is?

Dennie: Dat begrijp ik wel. Briggs & Stratton is vooral bekend als motorenproducent voor tuin- en park toepassingen in de wereld. Briggs & Stratton in Herten maakt onderdeel uit van de wereldwijd opererende moederorganisatie Briggs & Stratton in Amerika. Wij zijn ‘s werelds grootste producent van kleine benzinemotoren voor outdoor power equipment, fabrikant van commerciële lithium-ion accu’s en fabrikant van complete eindproducten zoals tuin- en park, grasverzorging en bouwplaats producten. In onze vestiging in Herten, nabij Roermond ontwikkelen en vermarkten wij eindproducten voor merken als Simplicity, Snapper, Ferris en Billy Goat voor de EMEA regio. Dat doen wij met een team van ongeveer 20 collega’s en werken direct samen met ongeveer 50 distributeurs binnen de EMEA. 

Daan: Hoe omschrijf jij de cultuur van Briggs & Stratton in Herten?

Dennie: Wij zijn een informeel en hecht team en pakken ons werk professioneel aan. Wij houden van humor maar hebben een serieus doel. Doordat wij een klein team zijn, krijg je dingen vaak snel voor elkaar. Iedereen wil elkaar helpen om de volgende doelstelling te halen. Samen sterk. Als iets opgeleverd moet worden, werken wij hier samen aan totdat het klaar is. Een pizza avond komt dan wel eens voor. Daarnaast combineren wij innovatie met ontspanning. Iedere vrijdagmiddag gaan wij met collega’s samen naar een lokale hamburgertent en nemen even afstand van het kantoor. Hier komen vaak de beste ideeën naar boven. De 10% innovatie van google wordt bij ons op vrijdagmiddag met het gehele team ruimschoots gehaald. Het zelfde geldt voor onze pauzes. Hierin komt opnieuw de saamhorigheid naar voren om ontspanning met passie te delen.

Daan: Jullie hebben een Product Manager nodig. Welke Product Manager past bij jullie?

Dennie: Wij zoeken een product manager die vanaf scratch een product gaat samenstellen op basis van de informatie van distributeurs en eindgebruikers. Jij bepaalt de strategie voor de machinelijn van Briggs & Stratton. In de onderzoeksfase bekijk je o.a. waar de concurrent mee bezig is en ga je op zoek naar de gaten in de huidige productlijn, waarbij je moet waken voor kannibalisatie van de huidige productlijn. Je werkt intensief samen met distributeurs om de juiste vragen beantwoord te krijgen. Je wil een nieuwe productlijn en engineeringsafdeling om nieuwe specificaties (innovaties) uit te werken om op die manier te komen tot de juiste producten. Je moet een goed idee kunnen assembleren tot een plan dat intern geaccepteerd zal worden. Als de omzet, aantallen of marges echter niet kloppen, is er geen kans van slagen. 

Hiervoor heb je kennis nodig van een volledig ontwikkeltraject maar ook kennis van fabricageprocessen. In je business cases adviseer jij de ‘board’  in Amerika over een ‘make or buy decision’. Je bent als Product Manager verantwoordelijk voor nieuwe projecten van A tot Z. Eigenlijk begint het al voor de A en eindigt het achter de Z. 

Werkplaats in Herten voor o.a. protobouw

Daan: Het begint voor de A en eindigt achter de Z! Kun je dat nader toelichten?

Dennie: Binnen grote bedrijven is het vaak zo dat de senior product manager het pad uitstippelt. De product manager deelt het project in stukjes en beheert het en de program manager is degene die het project uitvoert. Bij ons is dit een gecombineerde functie met een brede verantwoordelijkheid. Vandaar de opmerking dat je voor de A start en achter de Z eindigt.  

Daan: Wat is de doorloop van een ontwikkeltraject?

Dennie: De doorlooptijd duurt gemiddeld 1 tot 3 jaar van engineering tot protobouw tot testfase en verificatie build van ongeveer 10 stuksIn de laatste fase worden de machines bij de klant geplaatst. Hier komen vaak nog een aantal problemen naar voren die op tijd herzien moeten worden voor het moment van assemblage.

Daan: Hoe lang heb je ongeveer nodig om de markt te leren kennen?

Dennie: Ongeveer 2 jaar voordat je de verschillende segmenten goed kent en de volledige verantwoordelijkheid kunt nemen over product portfolio. Van onze kant is veel expertise en senioriteit aanwezig om de nieuwe collega hierin te begeleiden. Wij verwachten niet dat je binnen 1 jaar de functie als een volwaardige Product Manager invult. Dat is niet reëel.

Daan: Welke ervaring is van belang?

Je hebt iemand nodig die stevig in zijn schoenen staat en zelfstandig is. Hij/zij heeft ervaring op het gebied van projectmanagement en technisch goed onderlegd is. Hij/zij moet de juiste links weten te leggen naar de ontwikkelingen van de concurrent en deze op technisch niveau kan beoordelen. De commerciële kant valt reuze mee. Je moet slimme keuzes kunnen maken. Weten waar je mee bezig bent tot operating income en EBITDA niveau. Dit zijn calculaties die goed aan te leren zijn. Wij zijn geen verkopers van grasmaaiers maar weten wel een machine of innovatie commercieel te vertalen naar groeikansen . Hierin ondersteunen wij ook de distributeurs. Jaarlijks organiseren wij meerdere distributeur meetings in Herten. Als Product Manager informeer jij de distributeurs over de nieuwste ontwikkelingen en worden de nieuwste machines getest op onze grasvelden. De Engelse taal is bij ons de voertaal in de relatie naar onze moedermaatschappij en distributeurs. Deze kennis kan niet ontbreken. 

Daan: Je gaf aan dat je sterk in je schoenen moet staan. Waarom?

Als Product Manager vertegenwoordig jij je business case richting de ‘board’ in Amerika. Je moet vertrouwen weten op te bouwen en verdienen. Geen onzin verkopen. Als jij het niet weet, geef dan aan dat er je erop terug komt en doe dat dan ook. Dat wordt gewaardeerd. Het is belangrijk dat jij met tegengas kunt omgaan. 

Daan: De arbeidsmarkt is krap. Heb jij alle kwalificaties direct nodig om te kunnen starten?

Dennie: Een engineer met projectmanagement ervaring intern kan interessant zijn. Klantcontact is nog niet zo heel belangrijk. Projectmanagement ervaring is veel belangrijker. Het is ook van belang dat je gestructureerd kunt werken en weet hoe een project gerealiseerd moet worden binnen een ontwikkel structuur. Het is belangrijk dat iemand ervaring heeft opgedaan bij een OEM. Affiniteit met tuin en park of kleinere machines is een hele mooie pré. Dat hebben wij hier allemaal.

Zie je dit helemaal zitten en wil je graag meer weten over jouw carrièremogelijkheden bij Briggs & Stratton? Bekijk dan de functie van Product Manager OEM en solliciteer! Ik spreek je snel. 

Dank je wel voor het lezen!

Daan Crutzen

Recruitment specialist

Meest recente blogs
Wij helpen onze klanten zelfvoorzienend te worden in hun energie behoefte
Wij zijn expert op het gebied van toegepast magnetisme!
Samen sleutelen aan succes, techniek en groei in een toffe werkomgeving!

Deel deze blog: