Skip to content

Hoe selecteer je de juiste kandidaat?

De ideale match

Je lees en hoort steeds vaker dat procedures geruime tijd open staan waardoor de werkdruk op de afdeling toeneemt en de kans op ontevredenheid bij collega’s op de afdeling vergroot. Je loopt hiermee ook nog eens de kans dat collega’s zelf opzoek gaan naar een nieuwe uitdaging als er niet snel iets verandert. Recentelijk las een ik artikel van Lou Adler Let’s Fix It: End the Talent Shortage by Hiring for Results, Not Skills. Een interessant artikel wat ik iedereen aanraak een keer te lezen.

Als recruiter ben ik altijd opzoek naar de ideale match voor kandidaat en werkgever. Voor deze search schrijf ik booleanstrings met een veelvoud aan synoniemen en specifieke
woordcombinaties verzameld door de jaren. Echter Ik constateer al geruime tijd dat de kandidaten niet langer lateraal willen switchen naar hun volgende job. Kandidaten zijn zeker bereid van baan te veranderen maar niet in een soortgelijke functie.

Drijfveren voor de kandidaat

Kandidaten willen zich sneller kunnen ontwikkelen en zijn niet snel tevreden. Hierbij komt ook nog dat er momenteel op de arbeidsmarkt veel meer vraag is dan aanbod. Kandidaten die lateraal benadert worden geven veelal geld als belangrijkste drijfveer aan of gedragen zich minder geinteresseerd bij een sollicitatie gesprek en zijn veel meer geinteresseerd wat de volgende stap is binnen de organisatie. Veelal hebben deze kandidaten ook reeds meerdere mogelijkheden om elders aan de slag te gaan waarmee het afbreukrisico toeneem.

Werkgevers houden nog te veel vast aan hun harde eisen om een lego van redenen. Hierdoor lopen procedures vaker veel te lang door en ontstaan er grote afbreuk risico’s bij aanname van laterale kandidaten omdat er te snel gedacht wordt dat het probleem opgelost is en de nieuwe medewerker het werk snel en succesvol zal oppakken.

Resultaten en ambities zijn veel belangrijker dan de harde eisen

inzicht in huidige arbeidsmarkten en een helder beeld over kandidaat en werkgever is onmisbaar.

Huidige arbeidsmarkt

Gelukkig kom ik steeds in de gelegenheid met opdrachtgever hierover het gesprek te voeren en via mijn recruitment activiteiten inzicht te geven in de huidige arbeidsmarkt. Samen gaan wij opzoek naar de kandidaat die lateraal opzoek is naar zijn volgende stap welke goed aansluit bij de vraag van de werkgever. Resultaten en ambities worden hierin veel belangrijker dan de harde eisen. De vraag is of dat je de speld in een hooiberg wilt zoeken met de nodige afbreukrisico’s of dat je een collega wilt aannemen die klaar is voor zijn of haar volgende stap en het vermogen heeft zich zich snel en wendbaar aan te passen in de nieuwe rol. Veelal zijn deze kandidaten tot op het bot gemotiveerd.

Meer weten over de successen die vanDaan hiermee geboekt heeft?

Daan Crutzen

Recruitment specialist

Meest recente blogs
Wij helpen onze klanten zelfvoorzienend te worden in hun energie behoefte
Wij zijn expert op het gebied van toegepast magnetisme!
Samen sleutelen aan succes, techniek en groei in een toffe werkomgeving!

Deel deze blog: