Skip to content

“If you stop getting better, you stop being good”

Wij zijn gestart met de werving van een Process Engineer voor Scheuten Glas

In deze blog vertel ik jullie meer over de achtergrond van deze vacature en over de werkplek in Venlo. Misschien is het wel iets voor jou. Veel leesplezier! 

Deze blog is tot stand gekomen met medewerking van Volker Geyer, Process Technoloog van de Base Glass fabriek in Venlo. 

vanDaan Recruitment heeft diverse blogs geschreven over de Scheuten Glas fabrieken in Venlo. Deze blog heeft betrekking op de Scheuten Base Glas fabriek, waar jumbo glas afmetingen van 6 bij 3 meter via complex geautomatiseerde productielijnen gecoat en gelamineerd worden. Deze fabriek levert halffabricaten voor interne fabrieken en extern- isolatieglas producten voor binnen- en buitenland. Lees ook de blog: “Over 10 jaar werken onze fabrieken volgens de automotive standaarden van nu” om meer te weten te komen over deze fabriek. 

Daan: wat kun je vertellen over jezelf en de afdeling welke jij vertegenwoordigt?

Volker: Ik ben Process Technoloog voor Scheuten Glas en vanaf 2021 verantwoordelijk voor de fabriek Scheuten Bass Glass. Vanaf 1994 ben ik werkzaam in de glas industrie, waarvan 13 jaar als Chef Technoloog voor Scheuten Glas fabrieken. De afdeling Scheuten Base Glass heeft 2 grote productielijnen. Wij hebben een vacuüm coater van 50 meter lengte en een lamineer productielijn die uit 7 processtappen bestaat. Onze afdeling heeft 100% focus op het optimaliseren van bestaande- en nieuwe glas processen. De vacuüm coater kent veel fysische processtappen die gebaseerd zijn op plasma fysica en de lamineerlijn is een combinatie van chemie- en mechanica processen. De combinatie van beiden maakt het werk uitdagend- en afwisselend.

Daan: Wat kun je vertellen over de moederorganisatie Trösch? en de voordelen?

Volker: Wij zijn sinds 2020 onderdeel van het Zwitserse familiebedrijf Trösch Glas. Een organisatie met meer dan 6000 collega’s. Met een veelvoud van technisch hoogstaande glasfabrieken voor de bouw sector, maar ook bedrijven met focus op glas voor o.a. de hightech en automotive industrie. De grote voordelen zijn: Vergelijkbare machines als in Venlo, maar dan groter en collega’s met heel veel expertise over deze machines en glas processen. Een keer per kwartaal wordt een bijeenkomst georganiseerd waaraan engineers en productie managers deelnemen. Wij sparren over uitdagingen en wisselen informatie uit. Kennis over glas is zeer beperkt in Europa. Wij hebben dit nu nog meer in huis. 

Daan: Waarom zoeken jullie een Process Engineer?

Volker: “If you stop getting better, you stop being good” (Philip Rosenthal). Wij willen onze processen steeds beter maken en hiervoor hebben wij engineering power nodig. Een gedeelte van de proces verbeteringen ligt aan de kant van manufacturing en het andere gedeelte ligt aan de kant van proces engineering. De manufacturing werkzaamheden zijn gedeeltelijk ondergebracht bij ons TD maar proces engineering is heel specialistische kennis binnen onze fabrieken. Wij willen onze procestappen steeds verder verfijnen om de kwaliteit, de output en de snelheid (volgorde verandert) van de machines te verhogen. maar het is ook belangrijk een collega aan te trekken die meegroeit en een fundament bouwt om de techniek en kennis binnen de organisatie te houden als kennisdrager. 

Volker Geyer: Proces Technoloog Scheuten Base Glass

Daan: Dus er wordt geïnvesteerd in nieuwe processtappen?

Volker: Jazeker. Wij hebben als voorbeeld de verpakkingsmachine en scanner van het lamineer proces vernieuwd met een geavanceerde scanner. Deze fase in het proces is 30% sneller. Voorheen was het de bottleneck. Nu kunnen wij de overige processtappen gaan onderzoeken en verder tunen. De scanner maakt mooie beelden, maar moet nog getraind worden. Hij beschikt over geavanceerde software pakketten, waardoor je ook met software bezig bent als proces engineer. Maar je staat ook fysiek aan de lijn om glasplaten te controleren of de scanner de handelingen goed uitvoert op moet bijsturen doormiddel van test runs. Het goed begrijpen van de scanner en de ontdekte fouten vraagt ook kennis van de gebruikte polymeerfolie en de hechtingsmechanismen tussen glas en folie om de machine beter te begrijpen en af te stellen. Wij zijn continue opzoek naar bottlenecks om het proces te verbeteren dan wel te elimineren tot aan de natuurlijke grenzen.

Daan: Uiteindelijk loop je dan toch altijd tegen een harde grens aan van capaciteit?

Volker:  De laatste jaren zijn wij vooral bezig de processen sneller te krijgen en meer output te halen uit dezelfde machines. Uiteindelijk stuit je altijd op een harde grens met betrekking tot de capaciteit van de machines. Investeren is voor ons dan ook belangrijk om te blijven groeien. 

Daan: Wat betekent dit in de praktijk?

Volker: Problemen die in het proces geconstateerd worden door de kwaliteitsafdeling ga je als process engineer verder onderzoeken. Je staat dan in contact met ploegleider, kwaliteit operators en technische dienst. Wat is er geconstateerd? Wat is er gemeten? Welk product wordt er gemaakt? Wat zijn de eigenschappen van het product? Hoe wordt het samengesteld? Wat zijn de eigenschappen van de verschillende grondstoffen? Het is belangrijk dat je het hele proces kunt overzien om te kunnen vaststellen waar het is misgegaan in het proces. Dit vergt vaak diepgaande technische proceskennis. 

Naast het oplossen van kwaliteit issues is de process engineer vooral bezig het proces te verbeteren en de grenzen op te zoeken om de opbrengst per sector te verhogen. De vacuüm coater kent een complex proces waarin je opzoek gaat naar de eigenschappen van de verschillende dunne lagen op het glas te verbeteren, positie snelheid te verhogen en processen te finetune. Maar ook nieuwe machine onderdelen en processen moeten goed op elkaar afgestemd zijn.

“Als je eenmaal met glas werkt, weet je pas hoe complex en interessant het glasproces is”

Geavanceerde vacuüm coater Scheuten Base Glass 

Daan: Wat brengt de juiste kandidaat mee?

Volker: Als process engineer heb je een HBO/ WO opleidingsachtergrond nodig op het gebied van natuur- en/ of scheikunde, met affiniteit voor fysieke processen en/ of vacuüm technieken. Een WTB-er met veel affiniteit voor scheikunde is eveneens geschikt. De specifieke glasprocessen leer je on the job. Het geniet de voorkeur als je reeds werkervaring hebt opgedaan binnen een proces omgeving. Wat eveneens erg belangrijk is, is flexibiliteit. Flexibiliteit om je nieuwe technieken eigen te maken en de bewustwording dat je werkt in een proces omgeving die altijd moet blijven draaien. Waar wij ook veel waarde aan hechten is een gemakkelijke omgang met collega’s op de werkvloer. Sterk dirigeren werkt hier niet. Je moet met de voeten op de grond staan en af en toe de mouwen opstropen. Goed voorbeeld doet volgen en levert veel betere informatie op. Kennis van de Nederlandse, Duitse- en Engelse taal is eveneens van belang. De meeste fabrieken liggen in Duitsland en Zwitserland waar Duits de voertaal is. De functie vraagt ook om een pro actieve houding en zelfredzaamheid. 

Daan: Waarom moet een Process Engineer bij Scheuten komen werken?

Volker: Je kunt hier veel goede dingen doen om het voortbestaan van Scheuten Glas te ondersteunen. Binnen veel bedrijven is dit niet zo duidelijk aanwezig. Hier heb je direct een grote impact. De process engineer heeft een belangrijke positie in de zin van kennisdrager en behoort tot de hoeksteen van het bedrijf. Als process engineer word je vanaf het begin begeleid en leer je de processen kennen, de interne organisatie en bouw je aan een stevig kennis fundament. 

Met betrekking tot het volgen van opleidingen en cursussen kennen wij weinig limieten zolang het relevant is voor het uitoefenen van de functie. Daarnaast bezoek je beurzen, internationale conferences en ben je een aantal keer per jaar samen met collega’s binnen de Trösch groep om verdere kennis te delen. Als je eenmaal met glas in werkt, weet je pas hoe complex en interessant het glas proces is. 

Zie je dit zitten en wil je graag meer weten over jouw carrièremogelijkheden bij Scheuten Glas? Bekijk dan de functie van Process Engineer en solliciteer! Ik spreek je snel. 

Dank je wel voor het lezen!

Daan Crutzen

Talentfinder & Blogger

Daan Crutzen

Recruitment specialist

Meest recente blogs
Wij helpen onze klanten zelfvoorzienend te worden in hun energie behoefte
Wij zijn expert op het gebied van toegepast magnetisme!
Samen sleutelen aan succes, techniek en groei in een toffe werkomgeving!

Deel deze blog: