Skip to content

Over 10 jaar werken onze fabrieken volgens de automotive standaarden van nu

Onlangs zijn wij gestart met de werving van een ervaren Manufacturing Engineer voor Scheuten Glas in Venlo. 

In deze blog laten we je kennis maken met Scheuten en hun ambities en cultuur, en de werkplek voor deze Manufacturing Engineer. Misschien is het wel iets voor jou? Hoe dan ook, veel leesplezier!

Daan: Wie is Scheuten?

Kees-Jan van den Brink is HRM Manager bij Scheuten en licht toe: Scheuten behoort tot de marktleiders in Nederland in vlakglas voor de bouwindustrie en ondersteunt zijn klanten al sinds 1950 met een breed assortiment aan kwalitatief hoogstaande glasproducten en bij het uitvoeren van glas-technische projecten. Vanuit ons eigen netwerk van regionale productiefaciliteiten en vestigingen in Nederland, België en Duitsland leveren wij betrouwbaar en snel glasproducten met thermische en geluidsisolatie, brand-, zon- en warmtewering, letsel- en inbraakveiligheid en design aan de (inter)nationale bouwwereld.

Wim van der Zwaan, Operations Manager bij Scheuten Basisglas vult hem aan: Maar ook basisglas. Scheuten Basisglas is één van drie glasfabrieken op dit terrein in Venlo. Wij verwerken glas met jumbo afmetingen van ruim 6 bij 3 meter op twee complexe, geautomatiseerde productielijnen die het glas coaten en lamineren. We leveren ons halffabricaat vervolgens aan onze interne fabrieken en externe isolatieglas producenten in binnen- en buitenland. 

Daan: Waarom zoeken jullie een Manufacturing Engineer?

Kees Jan: Onze vorige Manufacturing Engineer van de productie-lamineerlijn heeft ons maar liefst 11 jaar geholpen om te komen tot waar wij nu staan en daarvoor zijn wij hem heel dankbaar. Hij was toe aan een nieuwe uitdaging en wij wensen hem natuurlijk daarbij veel succes! De nieuwe Manufacturing Engineer mag zich verheugen op een leuke en veelzijdige functie. De laatste jaren is het niveau en de verantwoordelijkheden van de manufacturing engineer namelijk stevig uitgebreid, waardoor het een cruciale rol binnen onze organisatie heeft gekregen. De processtappen luisteren heel erg nauw, ook vanwege de extreme grootte van de glasplaten. De Manufacturing Engineer staat dan ook dagelijks met iedereen in contact binnen de fabriek en de Scheuten Glas organisatie, zoals met de technische dienst, ploegleiders, machine operators, logistiek en verkoop. Je hebt dus veel contacten met mensen en machines die je allebei ondersteunt. De Manufacturing Engineer rapport direct aan Wim.

Daan: Vertel eens wat meer over jullie geschiedenis en waar de reis naar toe gaat?

Wim: Wij hebben het afgelopen decennium hard gewerkt aan vooruitgang met minimale nieuwe investeringen. Vanuit de Scheuten holding werden wij daarbij ondersteund met expertise. Deze tijden liggen echter achter ons. Scheuten Glas is vorig jaar overgenomen door Trösch, een Zwitsers glasconcern. Onze nieuwe moedermaatschappij heeft ons gevraagd om alle kennis en kunde op de eigen afdelingen op te bouwen. De afgelopen periode hebben wij dan ook stevig geïnvesteerd in nieuwe collega’s. Daarom hebben we onze KAM, sales, supply en technische dienst afdeling uitgebreid en werven we ook nog een Teamleider Technische dienst!

Daan: Wat is de ambitie van Scheuten Glas?

Wim: Over 10 jaar werken onze fabrieken volgens de automotive standaarden van nu en moeten onze productieprocessen nog beter aansluiten op de steeds kritischere wensen van de internationale klant en de toenemende vraag naar onze producten. Onze isolatieglas klanten waren 10 jaar geleden nog relatief kleine bedrijven. Maar onze klanten groeien net zo hard en willen geen stilstand meer. Vijf jaar geleden accepteerde de klant een kleine afwijking met korting, tegenwoordig krijgen wij een claim. De hele sector wordt steeds professioneler. Scheuten Glas kijkt dan ook steeds meer naar ketenintegratie met toeleveranciers en klanten, en wordt daarnaast zelf ook steeds kritischer over de kwaliteit van toeleveranciers.

Het bundelen van kennis is voor ons van groot belang. Voorheen moesten wij vaak zeer specialistische kennis inhuren. Deze kennis hebben wij nu in eigen huis en gebruiken we om aan onze eigen toekomst te bouwen. Dit brengt een heel nieuwe dynamiek met zich mee, waar wij zeer tevreden over zijn. De vraag naar onze producten blijft over de hele wereld toenemen en het is belangrijk onze productieprocessen hier nog beter op aan te laten sluiten. Dat is pas een mooie uitdaging. Er staan veel nieuwe investeringen gepland voor de komende drie jaar, wat betekent dat onze organisatie in talent verder zal groeien. 

Daan: Wat is het Scheuten Glas DNA?

Wim: Scheuten Basisglas is echt heel veelzijdig, al was het maar vanwege de vele nationaliteiten waar je mee samenwerkt, Duitsers, Nederlanders, Russen, Polen… Allemaal ervaren en gemotiveerde collega’s en dat maakt het heel interessant en afwisselend. Maar ze reageren soms ook anders, dan dat je verwacht of gewend bent. Uiteindelijk helpt iedereen elkaar en daar draait het om.

Binnen de fabriek is er een duidelijke structuur aanwezig, vooral door de productieprocessen. Het glas wordt bewerkt tot een halffabricaat voor onze klanten. In onze hands-on cultuur is er een sterke en continue focus op het verbeteren van het productieproces via allerlei kort- en langdurige verbeterprojecten, voor een constante glaskwaliteit zonder verstoringen, uitval en verspillingen. Wij zijn altijd in beweging en het is geen gespreid bedje. Dit moet bij jou passen. Het is in ieder geval een indrukwekkende omgeving tussen al die mega glasplaten, waar je dagelijks mee mag werken!

Daan: Wat brengt de nieuwe collega met zich mee?

Kees Jan: De collega waar wij naar opzoek zijn heeft technisch inzicht en al ervaring opgedaan met korte- en langdurige projecten. Wij gaan in de nabije toekomst een groot aantal machines vervangen, wat gepaard zal gaan met forse investeringen. Projectmatig kunnen werken binnen een dynamische organisatie is een belangrijk onderdeel voor deze uitdaging. De Manufacturing Engineer kan een trackrecord opbouwen en weet collega’s enthousiast te maken voor nieuwe ideeën en/of projecten. Hij/zij werkt graag binnen de procesindustrie met affiniteit voor onze industrietak. Deze functie is geen standaard bureau-job: Je duikt samen met de monteurs de machine in, maakt je handen vies. Je bent op de werkvloer in gesprek met collega’s om samen problemen te analyseren, op te lossen en projecten uit te voeren. Dit vraagt natuurlijk om een proactieve houding richting de werkvloer. Je beschikt dan ook over een hoge mate van zelfredzaamheid om nieuwe wegen te bewandelen. Je krijgt daarbij de vrijheid die hoort bij deze verantwoordelijkheden, zodat jij je werk goed kunt inrichten.

Daan: Wat zijn de Manufacturing uitdagingen?

Wim: Als Manufacturing Engineer zit je in de lead bij uitvoer van de projecten en ben je actief betrokken bij investeringen en leverancierskeuzes. Binnen Scheuten Basisglas is veel aandacht voor Kaizen projecten. De afgelopen vier jaar is het productievolume met 30% verhoogd en in de komende drie jaar wil Scheuten Basisglas nog eens 30% groei van het productievolume realiseren. Als Manufacturing Engineer is het jouw taak bottlenecks te herkennen, deze te analyseren en oplossingen te bespreken, en als lead uit te voeren samen met de Technische Dienst. Je doelstelling is verspillingen uit het productieproces te verwijderen om de hoogst mogelijke veilige omgeving te realiseren, kwaliteit te bewaken, uitval te reduceren en een verhoogde output te realiseren. See it. feel it, dat is werken bij Scheuten!

Zie je dit helemaal zitten en wil je graag meer weten over jouw carrièremogelijkheden bij Scheuten Glas? Bekijk dan de functie van Manufacturing Engineer en solliciteer! Ik spreek je snel. 

Dank je wel voor het lezen!

Daan Crutzen

Recruitment specialist

Meest recente blogs
Wij helpen onze klanten zelfvoorzienend te worden in hun energie behoefte
Wij zijn expert op het gebied van toegepast magnetisme!
Samen sleutelen aan succes, techniek en groei in een toffe werkomgeving!

Deel deze blog: