Over 10 jaar werken onze fabrieken volgens de automotive standaarden van nu

Blog – 8 maart 2021

Recentelijk zijn wij gestart met de werving van een ervaren Manufacturing Engineer voor de werkgever Scheuten Glas in Venlo. In deze blog delen wij inside informatie over de werkgever en de afdeling operations welke goed aansluiten bij de vacature. Deze blog gaat over de ambities en de cultuur binnen Scheuten Glas. Veel leesplezier

Daan: Waarom is de functie Manufacturing Engineer, vacant gekomen?

Kees Jan: Onze collega Manufacturing Engineer van de productie-lamineerlijn, heeft na 11 jaar een nieuwe uitdaging gevonden buiten Scheuten Glas. Hij heeft ons geholpen tot waar wij nu staan en daar zijn wij hem heel dankbaar voor. De laatste jaren is het niveau en de verantwoordelijkheden van de manufacturing engineer stevig uitgebreid. De taken van Manufacturing Engineer heeft een cruciale rol binnen onze organisatie gekregen en wij hopen snel onze nieuwe collega te mogen verwelkomen.

Daan: Waar zijn wij aangekomen?

Wim: Bij de grootste fabriek van Scheuten Glas in Venlo. Sinds 1 januari 2021 heet onze fabriek SBG Scheuten Base Glass. Op het terrein van Scheuten Glas staan in totaal 3 fabrieken die samen werken, maar ook als zelfstandige Bv’s werken. In de SBG fabriek verwerken wij basis glas. In onze fabriek staan 2 grote productie lijnen voor de verwerking van basis glas, te weten de coater- en lamineerlijn. De lamineerlijn bestaat uit verschillende processtappen te weten: glastransport, was-proces, folielaag aanbrengen, verhitten, walsen en Autoclaveren. Processtappen die heel erg nauw luisteren. We praten hier over standaard afmetingen van 6 meter x 3,21 meter. Deze extreme grote van producten maakt het proces extra complex.

Daan: Met wie staat de Manufacturing Engineer dagelijks in contact?

Kees Jan: Met iedereen binnen de fabriek en de Scheuten Glas holding. Denk aan de technische dienst, ploegleiders, machine operators, KAM, supply, logistiek, sales en het management team. Op de coaterlijn- en lamineerlijn werken ervaren teams die aangestuurd worden door de operations manager, Wim van der Zwaan. De manufacturing engineer rapport aan Wim. Gezien beide proceslijnen onafhankelijk van elkaar werken zijn de meeste functies ook gespiegeld. Binnen SBG werken veelal zelfstandige teams. 

Kees Jan van den Brink: HR Manager Scheuten Glas

 

Daan: Waar komen jullie vandaan?

Wim: Wij hebben het afgelopen decennium veel van onze collega’s gevraagd met minimale nieuwe investeringen. Vanuit de holding werden wij ondersteund met expertise. Deze tijden liggen alweer lang achter ons. Vanuit de nieuwe moedermaatschappij hebben wij de opdracht gekregen om kennis- en kunde op de eigen afdelingen op te bouwen. De afgelopen periode hebben wij dan ook stevig geïnvesteerd in nieuwe collega’s. Wij hebben onze KAM, sales, supply en technische dienst afdeling uitgebreid. Wij werven overigens nog ook een Teamleider Technische dienst!

Daan: Wat is de ambitie van Scheuten Glas?

Wim: Over 10 jaar werken onze fabrieken volgens de automotive standaarden van nu. Onze isolatie glas klanten waren 10 jaar geleden nog kleine bedrijven. Maar onze klanten groeien net zo hard. Klanten willen geen stilstand meer. Vijf jaar geleden accepteerde de klant een kleine afwijking met korting. Tegenwoordig krijgen wij een claim. De hele sector wordt steeds professioneler. Scheuten Glas kijkt steeds meer naar de keten integratie van onze toeleveranciers. Ook wij zitten bovenop de kwaliteit van onze toeleveranciers. Scheuten Glas is vorig jaar overgenomen door Trösch, een Zwitserse producent van glas. Het bundelen van kennis is voor ons van groot belang. Voorheen moesten wij vaak, zeer specialistische kennis inhuren. Deze kennis hebben wij nu in eigen huis. Deze gebruiken wij om aan onze eigen toekomst te bouwen. Dit brengt een heel nieuwe dynamiek met zich mee, waar wij zeer tevreden over zijn. De vraag naar onze producten blijft over de hele wereld toenemen en het is zaak, om onze productieprocessen hier nog beter op aan te laten sluiten. Dat is pas een mooie uitdaging. Er staan veel nieuwe investeringen gepland voor de komende 3 jaar hetgeen betekent dat de organisatie in talent verder zal gaan groeien. 

Daan: Wat is het Scheuten Glas DNA?

Wim: Scheuten Glas heeft een hands- on cultuur en wil deze graag in stand houden. Dit moet ook bij jou passen. Binnen de cultuur van SBG heerst een hele sterke focus van continue verbeteren wat in de afgelopen periode mooie resultaten heeft opgeleverd, waar wij trots op zijn. SBG is geen gespreid bedje. Wij zijn altijd in beweging. Twee stappen vooruit en een achteruit. Dat is de aard van het bedrijf. Binnen de fabriek is een duidelijke structuur aanwezig ten opzichte van de overige fabrieken. Dit komt met name door de productieprocessen. Het glas wordt bewerkt tot een halffabricaat voor de klant. De focus is gericht op de processtappen in het productieproces. Er moet een constante kwaliteit gerealiseerd worden zonder verstoringen. Hierdoor is de druk op het continue verbeteren ook heel sterk aanwezig.

Daan: Wat brengt de nieuwe collega met zich mee?

Kees Jan: De collega waar wij naar opzoek zijn heeft technisch inzicht en heeft reeds ervaring opgedaan met  korte- en langdurige projecten. Wij gaan in de nabije toekomst een groot aantal machines vervangen, hetgeen gepaard gaat met forse investeringen. Projectmatig kunnen werken binnen een dynamische organisatie, is een belangrijk onderdeel voor deze uitdaging. Jij, als manufacturing engineer, bent in staat een track record op te bouwen en weet je collega’s enthousiast te maken voor nieuwe ideeën en/of projecten. Als Manufacturing Engineer werk jij graag binnen de procesindustrie. Je hebt affiniteit met deze industrietak. Jij vindt het geen probleem om vieze handen te krijgen. Samen met de monteurs duik jij de machine in. Je functie is geen standaard bureau job. Je bent op de werkvloer in gesprek met collega’s om problemen samen te analyseren, op te lossen en projecten uit te voeren. Dit vraagt ook om een pro actieve houding richting de werkvloer. Je beschikt over een hoge mate van zelfredzaamheid om nieuwe wegen te bewandelen. Je krijgt de vrijheid die hoort bij deze verantwoordelijkheden zodat jij je werk goed kunt inrichten.

Daan: Wat zijn de Manufacturing uitdagingen?

Wim: Als Manufacturing Engineer zit je in de lead bij uitvoer van de projecten en ben je actief betrokken bij investeringen en leverancierskeuzes. Binnen Scheuten Glas is veel aandacht voor Kaizen projecten. De afgelopen 4 jaar is het productievolume met 30% verhoogd. De komende 3 jaar wil Scheuten Glas eveneens een groei van 30% productie volume realiseren. Als Manufacturing Engineer is het jouw taak bottlenecks te herkennen, deze vervolgens te analyseren en oplossingen te bespreken en als lead uit te voeren samen met de Technische Dienst. Je doelstelling is het om alle verspillingen uit het productieproces te verwijderen om de hoogst mogelijke veilige omgeving te realiseren, kwaliteit te bewaken, uitval te reduceren en een verhoogde output te realiseren. 

Wil jij graag meer weten over de carrière mogelijkheden bij Scheuten Glas? Bekijk dan de functie van Manufacturing Engineer. Wellicht spreken wij elkaar dan snel. 

Dank voor het lezen. Groet Daan Crutzen