Skip to content

Onze technische uitdagingen zijn nooit hetzelfde!

Wij starten met de werving van een Maintenance Technician voor Scheuten Glas in Venlo. 

In deze blog vertel ik jullie meer over de achtergrond van deze vacature en over de werkplek zelf in Venlo. Misschien is het wel iets voor jou? Veel leesplezier! 

Deze blog kon ik overigens niet geschreven hebben zonder de hulp van Michele Urru, Productie Manager van de projecten divisie in Venlo. 

Daan: Wat is de reden dat deze vacature is ontstaan?

Michele: Wij werken in een team van 3 maintenance Technicians. Een van onze maintenance collega’s is intern gepromoveerd. Zijn kwaliteiten willen wij graag opnieuw toevoegen aan ons team. 

Daan: Werken in dagdienst. Waarom deze keuze?

Michele: Op de eerste plaats kijken onze operators of ze storingen kunnen oplossen. De praktijk wijst uit dat “grote” storingen  en onderhoudswerkzaamheden in de dagdienst opgelost kunnen en moeten worden. Een leverancier moet bijvoorbeeld inloggen of de IT’er heeft hierin een rol. Wij gaan werken in een verschoven dienst van 06:00 uur tot 18:00 uur waarin de maintenance Technicians de verantwoordelijkheid nemen over de planning. Naast het werken in dagdienst zal consignatiedienst wel blijven bestaan en evenredig verdeeld worden. 

Daan: Wat zijn de kwaliteiten van een Maintenance Technician?

Michele: Als Maintenance Technician heb je veel ervaring in het oplossen van storingen binnen een gevarieerd machinepark. Machines die gestuurd worden door PLC’s, Frequentieregelaars en computers, waar de digitale wereld zich al in heeft genesteld. Wij hebben een ouder machinepark maar zorgen ervoor dat dit zoveel mogelijk up to date is. Sommige machines zijn 20 jaar oud. Bepaalde onderdelen worden al  niet meer gemaakt. Hierdoor moet je iedere keer weer een oplossing zoeken voor een nieuw probleem. Onze leveranciers die gevestigd zijn in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Finland kunnen nog steeds inloggen in onze systemen om de problemen te onderzoeken. Kapotte onderdelen sturen wij ter reparatie op. Dit is allemaal maatwerk met lange levertijden, hetgeen af en toe ook leidt tot productiestilstand. 

Daan: Productiestilstand?

Michele: Dat klopt. Gelukkig hebben wij in de glaswereld veel contacten. Zo hebben wij machines aangekocht waar wij de componenten van op voorraad gelegd hebben. Daarnaast hebben wij ook contact met refurbishers met actuele voorraad. Gelukkig gaat het hier maar om 2 à 3 machines. 

Daan: Hoe groot is het machinepark?

Michele: Tien grote installaties, aggregaten zoals wij ze noemen staan bij ons in productie. 

Daan: Wat kun je vertellen over de complexiteit van het storing zoeken?

Michele: Onze machines worden getriggerd door veel parameters al dan niet bepaald door mens of machine. Het glas wordt over meer dan 70 routingen gepland op de verschillende machines. Een complex productieproces dus! Als er ergens in het proces een storing optreedt, moet je je afvragen waar deze storing mee verweven is. Om welke sensor gaat het en in welke stap van het proces zit deze storing? Het gemakkelijkste is om de sensor te vervangen maar vaak is dat niet de oplossing. De elektrische storingen hebben de grootste impact (stilstanden en productieverlies). Je moet echt puzzels kunnen oplossen van elektrotechnische storingen bij ons

Michele Urru, Productie Manager van scheuten Glas GTU in Venlo

Michele, Urru, Productie Manager Scheuten Glas in Venlo

Daan: Wat zit in het DNA van de Maintenance Technician bij Scheuten Glas?

Michele: Je moet het leuk vinden om iedere keer de puzzel op te lossen en de omgeving hierbij te betrekken en hier je voldoening uit te halen. Dan krijg je bij ons het vertrouwen van iedereen. 

De Maintenance Technician kan rust bewaren. De collega die ervaring meebrengt en het vertrouwen geeft het probleem op te lossen, die kan hier heel veel betekenen. Als Maintenance Technician jezelf verdiepen in het productieproces, om met behulp van die kennis, storingen oplossen. Uit ervaring hebben wij gezien dat Maintenance Technicians met goede proceskennis de problemen veel sneller weten op te lossen hetgeen voor rust en overwicht zorgt. Eveneens is het communiceren en interesseren voor je collega’s aan de machines, van groot belang. Luisteren naar de collega’s  levert vaak betere resultaten op dan afgaan op de melding in de systemen. Naast het systematisch ontrafelen van een storing is ook het inzichtelijk maken en borgen van de oplossing van belang, zodat de maintenance collega’s hiervan kunnen leren. Goede communicatie en de bereidheid om de processtappen van de machine te leren, behoort tot het DNA bij Scheuten als je deze functie ambieert.

Daan: Hoe zit het met scholingsmogelijkheden?

Michele: Wij hebben verleden jaar een junior Maintenance Technician ongeveer 40 dagen een externe opleiding laten volgen. Op deze manier wil  Scheuten de Maintenance Technicians scholen. Het structureel inbouwen van scholingsmomenten gericht op nieuwe technieken en processen. Een van onze nieuwe projecten is een grote ombouw van een hardingsoven. Onze Maintenance Technicians gaan mee op cursus om deze machine te begrijpen om toekomstige storingen beter te kunnen verhelpen. Continu leren en verbeteren is bij ons van groot belang.

Daan: Wat kun je vertellen over dit nieuwe project?

Michele: In januari 2024 staat een aanzienlijke ombouw gepland van onze hardingsoven. Een van de geplande investeringen voor de komende  5 jaar waarin wij de fabriek verder gaan moderniseren. De ombouw van deze machine krijgt een volledig nieuwe besturing voor het koeling systeem van de oven. 

Daan: Omschrijf jezelf eens als leidinggevende?

Michele: De Maintenance collega’s, werkvoorbereiders, ploegleiders en operators genieten een enorme vrijheid. Uiteraard geef ik wel een kader af. De collega’s in mijn team kunnen en mogen veel eigen inbreng hebben. Veiligheid en kwaliteit in het licht van continu verbeteren is hierbij dan wel leidend.  Ik vind het belangrijk dat de omgeving weet wat je gaat doen. Mijn deur staat altijd open en ik heb een luisterend oor. Collega’s mogen fouten maken. ‘Fouten maken mag. Er van leren moet’.

Daan: Wij praten over ‘het schaap met de 5 poten’, toch?

Michele: Ja, dat klopt. In de huidige arbeidsmarkt is dat geen gemakkelijke opgave. Van belang is dat  je als Maintenance Technician een goede elektro achtergrond hebt. Een Maintenance Technician die wellicht minder sterk is in diepgaand storingzoeken, maar juist oplossingen van storingen goed kan onthouden en op basis van deze parate kennis problemen opnieuw oplost, is ook een hele goede mogelijkheid. Belangrijk is dat de Maintenee Technician wil blijven leren en de drive en enthousiasme heeft om iedere keer weer de productievloer op te gaan. Hij of zij heeft de structuur om de storing te lokaliseren en op te lossen; zijn of haar omgeving informeert en zich kwetsbaar durft op te stellen. Dan wordt hij of zij bij ons een absolute topper!

Daan: Wat heeft de Maintenance Technician opgeleverd na 1 jaar?

Michele: Een bijdrage geleverd aan de structuur van het team. De manier waarop ze samenwerken, dagelijkse routines uitvoeren en verbeteringen uitvoeren. Een stempel drukken is wellicht niet helemaal het goede woord, maar op een positieve manier aanwezig zijn en er zijn voor  je collega’s. Een storing uitpuzzelen, oplossen en overdragen aan productie. Daar moet je voldoening uit halen als Maintenance Technician. 

Zie je dit helemaal zitten en wil je graag meer weten over jouw carrièremogelijkheden bij Scheuten Glas? Bekijk dan de functie van Maintenance Technician en solliciteer! Ik spreek je snel. 

Dank je wel voor het lezen!

Daan Crutzen

Recruitment specialist

Maintenance Technician
Voor de werkgever Scheuten Glas in Venlo werven wij een Maintenance Technician die veel energie haalt...
Meest recente blogs
Wij helpen onze klanten zelfvoorzienend te worden in hun energie behoefte
Wij zijn expert op het gebied van toegepast magnetisme!
Samen sleutelen aan succes, techniek en groei in een toffe werkomgeving!

Deel deze blog: