Skip to content

Schone lucht, dat willen wij toch allemaal?

Wij zijn gestart met de werving van een Engineer Ventilatiesystemen voor Boomen Ventilatietechniek.

In deze blog vertel ik jullie iets meer over de achtergrond van Boomen Ventilatietechniek, de cultuur van het bedrijf, de inhoud van de vacature en de werkplek van het in Landgraaf gelegen bedrijf. Misschien is het wel iets voor jou? Veel leesplezier!

Deze blog heb ik geschreven met medewerking van een aantal collegas van Boomen Ventilatietechniek, te weten: Ron van den Boomen, Directeur, Ad van Caubo, Hoofd Tekenkamer,en Roger Kisters, Projectleider en Ger van der Boomen.

Daan: Wat kunnen jullie vertellen over de cultuur bij Boomen Ventilatietechniek?

Ron: Wij hebben een platte organisatie structuur. Mijn deur staat altijd open. Je vindt ook altijd een luisterend oor bij een van de collegas. In totaal werken 10 collegas op kantoor en 20 collegas in het montageteam- en de werkplaats. Wij zijn een team dat elkaar onderling helpt. Ik ben heel trots op de kennis van ons team. Het zijn allemaal toppers in hun vak. Wij vinden een bedrijfsfeest ook iets heel normaals. Twee keer per jaar organiseren wij een gezellige dag, samen met familie. Dat vinden wij belangrijk, want er is meer dan alleen werken.

Roger: Wij zijn een informeel- en familiair bedrijf. Mijn vader heeft er ooit voor gezorgd dat ik hier kon starten en ben hem nu nog dankbaar. Iedereen heeft zijn eigen vrijheid en gaat er goed mee om. Collegas die ons verlaten, hetgeen zelden gebeurt,  willen na 1 jaar weer terug. Hier is geen baas versus medewerker cultuur. Iedereen is gelijk. Dat maakt onze betrokkenheid ook zo groot.

Daan: Wanneer is Boomen Ventilatietechniek opgericht?

Ron: Boomen Ventilatietechniek is opgericht in 1978 door mijn vader, Ger van den Boomen. In het begin leverden en monteerden wij luchtkanalen. Wij werden ook wel de kanaalboeren’ genoemd. In de jaren erna zijn wij geleidelijk gaan ontwerpen en calculeren. Aan het eind van de vorige eeuw groeiden wij verder en kochten ons eerste CAD station. De afdeling engineering werd steeds belangrijker. De laatste 10 jaar ziet men ons  als een echte specialist. Daar zijn wij trots op. In 2008 heb ik het stokje overgenomen. Mijn vader heeft echter nog altijd een belangrijke functie in ons bedrijf. Hij ontwerpt, calculeert en verricht de detail engineering op de tekentafel. De engineers werken met AutoCad en Revit. Revit is voor ons steeds meer het standaardprogramma. De expertise van Boomen Ventilatietechniek wordt in de laatste jaren als steeds belangrijker gevonden door onze opdrachtgevers. Dat komt omdat de grote installateurs, onze opdrachtgevers zich niet verder zijn gaan specialiseren in de ventilatietechniek. Wij hebben in het afgelopen decennia van de ventilatietechniek onze corebusiness gemaakt. Onze expertise richt zich zowel op nieuwbouw als renovatie in de woningbouw, utiliteiten- en industrie. Wij krijgen vaak de moeilijkste opdrachten. Dit zijn complexe projecten waarin veel variabelen zitten.

“Wij zien onze klant niet als een klant maar als een collega om samen het juiste eindresultaat op te leveren”

Ron van den Boomen, Directeur en Ger van den Boomen, Oprichter (Oud kantoorpand)

Daan: Jullie expertise sluit dus goed aan bij de behoefte van jullie opdrachtgevers?

Ger: Wij zijn niet een bedrijf dat door een ander wordt ingehuurd. Als wij worden ingehuurd, zijn wij het verlengstuk van onze klant. Wij zien onze klant niet als een klant maar als een collega om samen het juiste eindresultaat op te leveren. Dat is onze filosofie die wij tot op de dag van vandaag nog steeds koesteren. Wij werken graag op een prettige manier samen met onze opdrachtgevers. Wij zijn dienstverlenend ingesteld en begrijpen de problematiek van onze opdrachtgevers goed.

Ron: Wij doen alle moeite om de vraag van de klant te beantwoorden, ook al is dit niet direct corebusiness voor Boomen Ventilatietechniek. 

Ad: Wij zijn ook pro actief. Als iets fout dreigt te gaan in het project grijpen wij meteen in en wijzen onze klant hierop. Het probleem is weliswaar het probleem van de klant, maar voorkomen is beter dan genezen. Wij hebben langdurige relaties en grote betrokkenheid met onze opdrachtgevers.

Daan: Waar ligt de kracht van Boomen Ventilatietechniek?

Ron: Wij werken aan projecten van A tot Z. Wij adviseren, ontwerpen, calculeren, engineeren- en monteren de ventilatiesystemen bij onze klanten geheel in eigen beheer. Wij zijn uitgegroeid tot een engineering organisatie. Onze fabriek maar ook de leveranciers waar wij bestellen maken maatwerk. Rechthoekige kanalen zijn altijd maatwerk. Wij verkopen geen tekening. Wij lossen het probleem van de klant op. Wij zijn heel klantgericht ingesteld. Wij maken geen afspraak om over 2 weken te komen kijken, maar springen in de auto en gaan het werk ter plekke bekijken. Dat zit in ons DNA. Onze. Als opdrachtgever heb je een aanspreekpunt met specifieke kennis. Onze monteurs zijn flexibel inzetbaar zowel bij de klant als op de werkplaats. Onze brede expertise maakt ons flexibel en wendbaar om mee te bewegen met de behoeften van onze klanten.

Daan: Ik was mij nooit zo bewust van ventilatietechnieken in gebouwen……

Ron: Dat geldt voor de meeste mensen buiten ons vakgebied. Als Brad Pitt door een kanaal kruipt dan weet iedereen wat kanalen zijn. Maar dat kan helemaal niet. Je komt kleppen, roosters- en geluidsdempers tegen en die zie je nooit in de films. Er zitten zoveel parkers in, dat je er als gehakt uit komt. Maar zonder gekheid. Het zijn wel  de ventilatiesystemen die onze gebouwen van schone lucht voorzien om o.a. COVID buiten de deur te houden. 

Daan: Wat betekent COVID eigenlijk voor Boomen Ventilatietechniek?

Ron: COVID is een bewustwording hoe belangrijk schone lucht in gebouwen is. Voorheen was luchtventilatie vaak een sluitpost op de begroting met minimale kwalificaties. Het belang van schone lucht in gebouwen, is momenteel niet meer weg te denken. COVID zal uiteindelijk resulteren in een groei van onze sector. Naast onze reguliere projecten zien wij ook een toename van projecten waarin wij aan de voorkant adviseren, ontwerpen en calculeren. Ook zien wij groei van grotere capaciteit binnen de al bestaande gebouwen. Als je een positieve bijdrage wil leveren aan het werkklimaat in Nederland, zit je bij ons goed. 

Daan: Is er een opleiding tot Engineer ventilatietechniek?

Ron: Ons vakgebied zit helaas onvoldoende verwerkt in middelbare- en hoger technische opleidingen. Training on the job” en extra cursussen is de way to go, om ons vak te leren. Onze collegas hebben een werktuigbouwkundige of installatietechnische opleidingsachtergrond. Als een collega een opleidingsvraag heeft die relevant voor zijn of haar werk, wordt hier ook direct gehoor aan gegeven. Wij vinden ontwikkeling binnen het vakgebied belangrijk. Wij werken steeds meer met Revit en hierin worden momenteel dan ook de meeste cursussen versterkt. 

Daan: Wat is de complexiteit van de functie Engineer?

Ad: Het filteren van informatie is heel complex. Boomen Ventilatietechniek doet niks anders dan 5 sterren denkpuzzels oplossen. Wij vinden het leuk om te puzzelen. Er zijn veel zichtbare en onzichtbare barrières waar je rekening mee moet houden. De praktijk is veel weerbarstiger dan het ontwerp op papier. De expertise bij Boomen Ventilatietechniek resulteert in betere oplossingen en snelheid voor de klant. Om aanpassingen in het ontwerp te realiseren zijn goede argumenten en overtuigingskracht noodzakelijk. Het ligt er aan wanneer je bij een project betrokken wordt om er invloed op uit te kunnen oefenen. 

Daan: Communicatie is dan Key in deze functie?

Ad: Dat kun je wel zo stellen. Communicatie is steeds belangrijker in ons vak. Goed kunnen luisteren en vooral de juiste vragen weten te stellen. In de rol als tekenaar heb je een brede span of control en ben je voor ieder project ook de projectleider die zowel intern als extern met de klanten inhoudelijk goed moet communiceren. 

Wij vragen door bij onze klanten! Wat ga je met het kanaal doen? Waar wordt het geplaatst? Waarvoor is het bedoeld? Moet het deze afmetingen hebben? Kan het ook rond zijn? etc. Eigen initiatief en creativiteit worden zowel intern bij Boomen Ventilatietechniek, als extern bij de klant heel erg gewaardeerd. Oplossingen kunnen vaak eenvoudiger en sneller worden aangeboden met de juiste voorkennis. Wij willen vierkant achter ons werk staan. De opdrachtgever, de projectleider en wij als Boomen Ventilatietechniek trots zijn op ons werk.

Ad Caubo hoofd tekenaar Boomen Ventilatietechniek

Ad Caubo, Hoofd Tekenkamer (Nieuw kantoorpand)

Daan: Waarom zou je bij Boomen Ventilatietechniek willen werken?

Ron: Je wordt als mens heel erg gewaardeerd in ons team. Een collegiale klik is bij ons dan ook erg belangrijk. Je bent geen nummer. Wij werken output gestuurd: Er wordt niet gezegd dat je linksom of rechtsom’ moet werken. Dat mag je zelf bepalen. In het begin word je uiteraard wel ondersteund om je eigen werkmethode te ontdekken. Wij vervullen een belangrijke rol bij onze klanten waardoor continuïteit van werk gewaarborgd is. In ons team werken collegas met lange dienstverbanden en met veel specialistische kennis van ventilatietechniek. Wij zijn behulpzaam naar elkaar en dienstverlenend ingesteld naar onze opdrachtgevers.

Daan: Hoe ziet de eerste werkperiode eruit?

Ron: Een nieuwe collega leren wij de basiskennis van ventilatietechniek. Je start met een standaardopdracht en werkt deze zelfstandig uit. In het begin is dat eenvoudig kanalenwerk. Je werkt mee in de werkplaats- en montage ploeg om praktische productkennis op te doen zodat je weet wat je ontwerpt. De projecten worden geleidelijk complexer en uitdagender. De snelheid waarmee jij je ontwikkelt hangt sterk af van je eigen nieuwsgierigheid. In het engineering team is veel kennis aanwezig om antwoord te krijgen op iedere vraag. 

Herken jij jezelf in het DNA van Boomen Ventilatietechniek en wil je graag meer weten over jouw carrièremogelijkheden? Bekijk dan de functie van Engineer Ventilatiesystemen en solliciteer! Ik spreek je snel. 

Dank je wel voor het lezen!

Daan Crutzen

Talentfinder & Blogger

Daan Crutzen

Recruitment specialist

Mechanical Engineer
Voor de werkgever Boomen Ventilatietechniek werven wij een Mechanical Engineer die zich verder wil specialiseren tot...
Meest recente blogs
Wij helpen onze klanten zelfvoorzienend te worden in hun energie behoefte
Wij zijn expert op het gebied van toegepast magnetisme!
Samen sleutelen aan succes, techniek en groei in een toffe werkomgeving!

Deel deze blog: