Skip to content

Een nieuwe uitdaging, een goed idee?

Veranderen van baan is in deze tijd geen probleem, zou je zeggen. Het gaat goed in bijna alle sectoren. Iedere dag komen er weer meer en nieuwe vacatures bij. Daarnaast maak je als kandidaat ook nog grote kans dat je met enige regelmaat benaderd wordt door recruiters of werkgevers. Actief zijn in diverse sollicitatie procedures is allang geen uitzondering meer. Maar wat als deze procedures niet bij jouw ambitie aansluiten?

Ik spreek regelmatig kandidaten die aangeven niet meer voldoende uitgedaagd te worden. Die structureel te veel uren maken of te weinig waardering ontvangen of het gewoon niet meer naar hun zin hebben. Zodra zij echter een contract van hun nieuwe werkgever ontvangen, accepteren zij plots wel het tegenaanbod van hun huidige werkgever.

Een beetje lef en goede keus

Als recruiters en werkgever vergeten wij wel eens dat er lef voor nodig is om van baan te veranderen. Als kandidaat weet je uiteindelijk ook niet of jij de beste keuze gemaakt hebt. Het is en blijft mensenwerk, ook aan de kant van de kandidaat. Blijven zitten of het tegenaanbod accepteren, is vaak veel gemakkelijker. Vacatures en bedrijven worden vaak zo mooi mogelijk gepresenteerd, waardoor het voor kandidaten niet altijd gemakkelijk is om door die mooie beloftes en aanbiedingen heen te kijken. Ik ben wel eens na een half jaar door een kandidaat gebeld, waarbij hij mij te kennen gaf een verkeerde keuze te hebben gemaakt.

Met meerdere opties speel je safe

Als kandidaat is het niet onverstandig twee opties aan te houden om uiteindelijk een goede beslissing te kunnen nemen. Ten slotte moet jij de beste keuze maken. In de praktijk heb ik meegemaakt dat een kandidaat uit 2 banen kon kiezen. Hij accepteerde het eerste contract zonder dat hij het andere contract had ingezien. Het tweede contract was ‘werk-inhoudelijk’ echter veel interessanter. De kandidaat durfde vervolgens zijn eerste werkgever niet meer terug te bellen en accepteerde de eerste aanbieding. Er is lef nodig om de goede keuze te maken.

Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat, als de economie aantrekt, tussen de 25 en 45% van alle werknemers in Nederland een andere baan gaat zoeken. Wil je van baan veranderen dan moet je niet afwachten, maar actie ondernemen. Jij bent tenslotte de regisseur van je eigen carrière en hierbij horen werkgevers, die dit mogelijk maken. Daar hoort dus ook een carrièreplanning bij. Doelstellingen maken waar jij over 2 of 5 jaar wilt staan.

Een nieuwe uitdaging: iets voor jou?

Regelmatig krijg ik te horen dat kandidaten wel van baan willen veranderen, maar nog maar even afwachten wat er intern gaat gebeuren en zich hierop willen focussen. Een bewuste carrière keuze of een zoethoudertje? Uit je comfortzone stappen is voor iedereen spannend. Angst en twijfel zijn dan niet altijd de goede raadgevers. Een carrièreplanning geeft je meer handvatten en de mogelijkheid objectief naar je huidige carrière te kijken. Zorg ervoor dat jij in de regie bent over jouw carrière. Samen jouw carrièreplanning in kaart brengen? Let me know.

Daan Crutzen

Recruitment specialist

Meest recente blogs
Wij helpen onze klanten zelfvoorzienend te worden in hun energie behoefte
Wij zijn expert op het gebied van toegepast magnetisme!
Samen sleutelen aan succes, techniek en groei in een toffe werkomgeving!

Deel deze blog: