Skip to content

WAUW FACTOR: Variatie, complexiteit en onvoorspelbaarheid in één rol.

Wij zijn gestart met de werving van een Current Product Engineer voor Tennant Company

In deze blog vertel ik jullie iets meer over de achtergrond van de afdeling Lifecycle Engineering Tennant, de inhoud  en de brede verantwoordelijkheid van de vacature en de werkplek van het in Uden gelegen bedrijf. Misschien is het wel iets voor jou? Veel leesplezier!

Deze blog heb ik geschreven met medewerking van een aantal collega’s van Tennant, te weten: Eric O’Brien Engineering Manager Current Product en Lindy van Velzen Sr. Current Product Engineer.

Daan: Wat zijn de grootste uitdagingen voor de Current Product Engineer (CPE)

Eric O’ Brien: De rol van Current Product Engineer (CPE) is een hele brede engineering rol met veel variatie, complexiteit en onvoorspelbaarheden. De functie bestaat uit 3 gebieden te weten: Quality Improvement door design, Value improvement door design en Product Sustainment.

Daan: Kun je eens wat dieper ingaan op deze 3 gebieden?

Eric O’Brien: Geen enkel probleem. Quality Improvement door design heeft bijvoorbeeld impact op een garantieprobleem van onze machines en heeft daardoor een direct effect op de kwaliteitsperceptie en tevredenheid van onze klanten. De CPE maakt van het probleem een rootcause analyse, ontwikkelt een re-design, valideert dit re-design en is vervolgens betrokken bij de implementatie in de lijn. In het algemeen zijn er veel beperkingen in het assemblage proces om veranderingen door te voeren. Denk aan de interactie met andere machine onderdelen en de maakbaarheid van de nieuwe onderdelen bij de leveranciers. Het is complexer omdat je niet aan de voorkant van een New Product Development (NPD) project werkzaam bent maar aan een bestaand eindproduct waarbij het belangrijk is het productie proces niet te verstoren en alle functionaliteit van het eindproduct te waarborgen.

Daarnaast ben je werkzaam aan cost reducties en Value Improvement projecten. Ieder jaar worden er nieuwe doelen gesteld ten behoeve van de winstgevendheid van het bedrijf. Dit zijn projecten buiten het dagelijks werkveld. Creativiteit en strategisch inzicht worden ingezet om projecten te definiëren. De potentiële impact van deze projecten worden aan de voorkant goed geanalyseerd om risico’s zo klein mogelijk te houden. In gezamenlijk overleg worden de juiste projecten naar voren geschoven. De CPE engineer zal dan na analyse en validatie van het nieuwe design een wijziging doorvoeren.

Het derde vakgebied heet Product Sustainment met als doel het zeker stellen dat Tennant kan blijven produceren en machines verkopen. Hiervan is het grootste gedeelte veel minder gestructureerd dan de Quality Improvement en Value Improvement projecten. Binnen het vakgebied van Product Sustainment komen de vragen ad hoc binnen vallen. Denk aan een wijzigingsvraag vanuit de leverancier, vertraging of zelfs uitstel van leveringen, maar ook product afkeur van machine onderdelen aan de lijn. Deze problemen komen niet aangekondigd en hebben altijd een hoge urgentie. De CPE werkt nauw samen met verschillende afdelingen binnen Uden om zo snel mogelijk de strategie te bepalen, dit door middel van een risico afschatting voor het assemblage proces, productie en onze klanten.

 

 

Wat vraagt dit van de CPE?

Eric O’Brien: Als CPE is het belangrijk dat je basic scope van het probleem kunt achterhalen en wie hier verantwoordelijk is. Is het probleem design gerelateerd, inkoop gerelateerd of is het een Supplier Quality probleem wat opgelost moet worden? De CPE consulteert leveranciers om samen de beste oplossing te vinden maar hoeft het probleem van de leverancier niet op te lossen. De CPE biedt ook ondersteuning in het assemblage productie proces om ervoor te zorgen dat machine onderdelen goed te monteren zijn, zowel voor delen afkomstig van externe leveranciers als de eigen productie.
Richting de assemblage lijn is het van belang als CPE om het vertrouwen te winnen bij de interne collega’s en actief te betrekken in het meedenken over verschillende oplossingen. Hierin is het samenwerken en project management vaardigheden wellicht belangrijker dan diepgaande kennis binnen jouw vakgebied.

Daan: Dat is inderdaad een brede scope aan verantwoordelijkheden?

Eric O’Brien: Als variatie in het werk voor jou belangrijk is en je graag hands on werkt met veel interactie binnen een manufacturing omgeving en leveranciers van de verschillende parts, dan hebben wij de ideale werkomgeving. Wij beseffen ons dat als het werk alleen Product Sustainment zou bevatten het tijdelijk interessant is door de brede variatie, maar je uiteindelijk te weinig kans krijgt om echt de diepte in te gaan als engineer. Echter de projecten vragen wel om de technische engineering achtergrond, als CPE moet je dan juist de diepte in gaan voor het vinden van de juiste oplossingen. Hierdoor word je als engineer op alle gebieden uitgedaagd en krijgt jouw leercurve een boost.

“Op basis van onze ervaringen werken CPE’s graag samen met mensen en zijn hands- on ingesteld”

tennant onderzoek machine

Daan: Hoe ervaren is het team in Uden?

Eric O’Brien: Het Engineering team bestaat uit 3 CPE collega’s (inclusief de openstaande vacature van CPE) en een Data Controller. Het team bestaat uit gemotiveerde collega’s met veel ervaring in de rol van CPE en ervaring binnen de Tennant organisatie in Uden en de overige productie plants in de wereld. Onze datacontroller verwerkt de aanpassingen in SAP en is van grote toegevoegde waarde in het team. Dit betekent dat veel data wijzigingen in het systeem niet door de CPE’s worden uitgevoerd waardoor zij meer tijd overhouden om te engineeren en de focus van data invoer bij een persoon ligt. Het creëert veel rust op de afdeling. Verder werken wij wereldwijd vanuit verschillende kantoren als een groot team waardoor vragen altijd beantwoord worden vanuit collegialiteit en expertise.

Daan: Hoe ziet een inwerktraject uit voor de nieuwe collega?

Eric O’Brien: Ongeacht de ervaring die je als Engineer meebrengt zullen in de beginperiode veel vragen ontstaan. Dat is ook logisch want wij zijn een internationale matrix organisatie met uitdagende processen. Binnen het team wordt de nieuwe collega vanaf dag 1 ondersteunt door het team in Uden en begeleid door de Sr CPE van de afdeling. Ook zal je kennismakingsgesprekken hebben met collega’s uit verschillende afdelingen en een aantal dagen meelopen met de assemblage en service afdeling om de producten te leren kennen. Daarnaast ben ik zelf ook heel graag betrokken bij de ontwikkeling en ondersteuning van onze collega’s. Wij zijn op zoek naar een collega die zich bij ons thuis voelt en zich verder wil ontwikkelen binnen onze organisatie.

Daan: De functie lijkt veel op een combinatie van technische administratie en engineering?

Eric O’Brien: Dat klopt. Wij proberen echter een weg te vinden waarin het engineering gedeelte groter gaat worden. In het verleden bestond deze rol uit 30% communicatie 30% administratie en 40% engineering. De werkzaamheden verschuiven meer richting engineering omdat er meer project initiatieven komen die hierom vragen. Onder communicatie & administratie verstaan wij het communiceren met de collega aan de assemblage lijn, inkoop afdeling, Supplier Quality afdeling en leveranciers om de problemen goed te begrijpen en het documeteren van de uitgevoerde projecten en wijzigingen doorvoeren in PLM. Het doel is echter om naar 60% engineering activiteiten te ontwikkelen.

Hoe denk je als afdeling deze 60% te behalen?

Eric O’Brien: Vanuit mijn rol ben ik collega’s aan het coachen in project management vaardigheden om de scope van een project aan de voorkant beter te definiëren. Onze afdeling is nog erg dienstverlenend ingesteld. Echter de betreffende afdelingen hebben hun eigen verantwoordelijkheid een juiste scope te bepalen en vooral de juiste informatie aan te leveren. Wij kunnen niet de verantwoordelijkheid nemen over het hele project, maar willen juist de scope verkleinen naar waar de echte toegevoegde waarde zit. Als afdeling willen wij uiteindelijk efficiënter gaan werken om meer tijd over te houden voor engineering projecten. De nieuwe collega wordt hierin eveneens getraind.

Voor wie is deze rol niet weggelegd?

Eric O’Brien: Dat is een goeie vraag. De rol van CPE is geen NPD functie. Iemand die heel erg creatief is en die alleen maar nieuwe producten wil ontwikkelen zit niet op de juiste plek bij ons. Er zijn echter zeker projecten waarin deze behoefte sterk naar voren komt maar dit is echter een gedeelte van de uitdaging. Als je als Engineer graag werkt aan één onderdeel dat wordt je eveneens niet gelukkig in deze functie. Op basis van onze ervaringen werken CPE’s graag samen met mensen en zijn hands- on ingesteld. Ze willen graag mensen leren kennen aan de assemblage lijn om ze goed van dienst te kunnen zijn. Uiteraard met veel interesse en nieuwsgierigheid voor techniek en project management. De rol van CPE heeft een vreemde balans waarin je enerzijds gestructureerd werkt en successen behaald door proces en product verbeteringen en anderzijds minder gestructureerd werkt waarin de uitdagingen en communicatie heel divers zijn. Dit maakt de rol een hele mooie combinatie van beide werelden.

Herken jij jezelf in het DNA van Tennant en wil je graag meer weten over jouw carrièremogelijkheden? Bekijk dan de functie van Product Engineer en solliciteer! Ik spreek je snel. 

Dank je wel voor het lezen!

Daan Crutzen

Talentfinder & Blogger

Daan Crutzen

Recruitment specialist

Meest recente blogs
Wij helpen onze klanten zelfvoorzienend te worden in hun energie behoefte
Wij zijn expert op het gebied van toegepast magnetisme!
Samen sleutelen aan succes, techniek en groei in een toffe werkomgeving!

Deel deze blog: