Wij zijn gestart met de werving van een Planning Engineer voor Scheuten Glas
In deze blog vertel ik jullie iets meer over de afdeling planning, werkvoorbereiding en verbetertrajecten van Scheuten Glas. De inhoud van de vacature, de verschillende contacten de cultuur en het werkveld van het in Venlo gelegen bedrijf. Misschien is het wel iets voor jou? Veel leesplezier!
Deze blog is mede tot stand gekomen door medewerking van Jörgen Bisschops, Manager Manufacturing Planning & Improvement van Scheuten Projects.
Daan: Waarom komt er een nieuwe van Planning Engineer?
Jörgen: Onze productieplanner gaat per 1 juli 2023 met pensioen. Hij wil graag zijn kennis tijdig overdragen aan de nieuwe productieplanner. Hij heeft een groot deel van zijn carrière bij ons gewerkt en beschikt over een schat aan ervaringen.
Daan: Wat kun je vertellen over de afdeling Planning & Werkvoorbereiding?
Jörgen: Wij zijn verantwoordelijk voor de planning, werkvoorbereiding en verbetertrajecten.
Onze club bestaat uit 5 collega’s, inclusief mijzelf. Wij hebben 2 werkvoorbereiders, 1 planner en 1 process engineer. Een groep van ervaren specialisten binnen hun vakgebied waarin, optimalisatie een belangrijke rol speelt. Ons logistiek systeem, genaamd Hanic, is een glas gerelateerd systeem waarmee wij de productieplannen en aansturen. Productie is onze interne klant en is gericht op de projecten en reguliere markt. Onze eindklant voorzien wij van glas in alle vormen en maten met als basis: veiligheidsglas en/ of isolatieglas. In de fabriek staan 11 machines. Iedere machine/ processtap is een jobshop, waarbij de routing van het glas op 71 verschillende manieren tot stand kan komen.
Als voorbeeld: gelaagd glas wordt gesneden, bewerkt, gelamineerd en gaat dan naar de isolatielijn waar een andere glasplaat wordt toegevoegd om tot een eindproduct te komen. De opties van machinebewerkingen zijn legio. Het is de uitdaging om alle orders zó in te plannen, dat alle lijnen bezet zijn en hun eigen efficiency behalen.
Daan: Kun jij eens een beeld schetsen van – order tot gereed – product?
Jörgen: De bestellingen worden door het bedrijfsbureau uitgewerkt. Bij acceptatie van de bestelling gaat de bestelling naar order entry en order controle binnen dezelfde afdeling. De order krijgt dan een leverdatum. Het bedrijfsbureau heeft op hoofdlijn inzicht in de productiecapaciteit. De rough cut capacity planning wordt aan de voorkant bewaakt en gaat door naar de planning waar de planning engineer in beeld komt. Communicatie in deze fase van het proces is van groot belang. Als er productievertragingen zijn of de order intake wordt groter, dan is het belangrijk dit tijdig met elkaar te delen. De orders worden vrij gezet in het systeem en het verkoopstuk wordt afgesloten. Binnen de planning wordt gekeken hoe dat het product gemaakt moet worden en via welke routing(en). De (voorkeurs) routingen zijn in ons systeem vastgelegd, aangezien verschillende machines dezelfde bewerking kunnen uitvoeren en wij beter kunnen sturen op capaciteitsbewaking. Zodra de orders inzichtelijk zijn in onze productie omgeving, weten wij hoeveel stuks en m2 op alle lijnen aanwezig zijn en wat de bewerkingstijd is van de orders. Een laag daaronder zitten de detailplanningen voor de diverse productielijnen waar de orders aan gekoppeld zijn. Dit is de planning voor de operators aan de machines. De order geeft inzicht in het te maken eindproduct, het aantal bewerkingen, de uitgevoerde bewerkingen en locatie van het glas in de fabriek. Wij hebben een volledig track en trace systeem.
Daan: Wat is de complexiteit van de planning?
Jörgen: Wij weten dat een machinelijn een capaciteit heeft van bijvoorbeeld 800m2 per 22,5 uur, per dag. De laatste jaren hebben wij hard gewerkt om de bewerkingstijden te registreren in onze systemen. Je kunt wel zeggen dat een machine een meter per minuut draait maar dat betekent in de praktijk vaak heel iets anders. De verliezen rondom de machine moeten ook verwerkt worden. Als het verlies 50% is dan betekent dit een verdubbeling in bewerkingstijd om tot een realiseerbare planning te komen. Het is onze doelstelling om de OEE verder te verbeteren, waardoor de bewerkingstijden verkort kunnen worden in de plannen en we in feite meer productie kunnen realiseren. De mix van orders die binnen komen is heel wisselend. Dat betekent in de praktijk dat een machine staat volgepland en het volgende bewerkingsstation wellicht niet. Indien je deze machine maximaal wil inplannen moet de bewerking eerst over het voorgaande station gaan. Hoe doe je dat dan? Zijn er nog andere producten die over die lijn kunnen en niet over de voorgaande machine? Kun je snijverliezen zo minimaal mogelijk houden? Kun je orders met elkaar combineren? Stel je snijdt op een dag 200 netto meter maar dit zijn “slechte” maten met veel snijverlies. Kun je dan een order die verder weg zit met dezelfde glassoorten niet naar voren halen? Dat betekent dan 300 netto meter snijden met betere maten. Vervolgens komt de vraag wat je gaat doen met die 100 meter netto. Tijdelijk opslaan of direct inplannen voor de volgende bewerkingen. Dit zijn allemaal uitdagende vragen waar een productieplanner mee bezig is.

Jörgen Bisschops, Manager Manufacturing, Planning & Improvements
Daan: Deze vraagstukken vragen een optimalisatie slag?
Jörgen: Jazeker. Op dit punt beginnen wij nu te komen. Welke keuzes zijn de beste keuzes als de lijn volledig bezet moet zijn? Wij hebben veel verschillende routingen. Welke routing prefereert eigenlijk in de dagelijkse praktijk? Hoeveel meter glas gaat over de verschillende routingen? Welke routingen moeten wij optimaliseren en mag dat ten kosten gaan van snijverlies? Willen wij 2% snijverlies inleveren en de glaskosten betalen omdat wij 5% efficiënter kunnen zijn? Hoe groot moet de buffer zijn? Moeten de producten een aantal dagen eerder klaarstaan? Liever geen voorraad, maar als je completer en efficiënter kunt werken, dan kan dit een goede keuze zijn. Dit zijn de vraagstukken die naar boven komen op onze afdeling. Vandaar ook de vraag naar een planning engineer die ook verbetertrajecten kan begeleiden en aansturen.
Daan: Waar staan jullie over 5 jaar?
Jörgen: “van Jobshop naar flow”. Met de juiste versterking op onze afdeling moet de planning efficiënter en makkelijker te maken zijn. Dan hebben wij een flow door de productie van verschillende producten met dezelfde kenmerken ten opzichten van dezelfde producten die nu via jobshop van station naar station gaan. Het is de bedoeling dat de productieplanner vooral naar de toekomst kijkt en deze verder verbetert. Hoe kan ik het anders doen en wat zijn de voordelen hiervan? Om het vervolgens ook te implementeren. Want goede ideeën worden omarmt op onze afdeling!
Daan: Wie is de ideale kandidaat?
Jörgen: Als persoon moet je assertief zijn en je laten horen en mengen in gesprekken. Als je teruggetrokken je werkt wilt gaan doen, word je links of rechts ingehaald door de dagelijkse praktijk. Je moet er middenin staan en zichtbaar zijn op de vloer. Feedback vragen aan collega’s over huidige- en nieuwe routingen om te ondervinden wat de meest ideale routing is. Indien je ervaring hebt binnen een jobshop omgeving met veel varianten, maakt het de complexiteit binnen onze fabriek overzichtelijker. Denk aan verschillende bewerkingsmachines met hun eigen capaciteit, snelheid en OEE afwijkingen. Dit alles maakt het plannen een stuk complexer, maar wel uitdagender.
De planning engineer heeft het vermogen om verbeterpotentieel te herkennen en kan hier verbetervoorstellen aan koppelen en onderbouwen. Ervaring vanuit projectmanagement is een mooie aanvulling. Wij willen meer optimaliseren door te standaardiseren. Waardoor er meer tijd overblijft voor verbetertrajecten. In het begin ligt de nadruk op de productieplanning. Deze moet uiteindelijk gaan verschuiven naar meer verbetertrajecten. Onze behoefte is continuïteit en opvolging in de functie om de planningsprocessen naar de toekomst toe verder te optimaliseren. Onze planningssystemen zijn zeer specifiek en moeten bijna altijd aangeleerd worden. Gedegen Excel kennis is wel van belang. Vanuit BI kunnen wij rapporten oproepen. Echter van nieuwe verbeteringen wil je doorsnedes maken die nog niet in BI staan. Dan is Excel een mooie uitkomst.
Daan: Wat kun je vertellen over de cultuur binnen de fabriek?
Jörgen: Onze fabriek bestaat uit ongeveer 80 collega’s. Collega’s met veel ervaring die elkaar al lang kennen. Een informele sfeer en een omgeving waarin de zaken simpelweg gewoon geregeld moeten worden.
Binnen onze fabriek krijg je alle ruimte en vrijheid om met goede ideeën te komen. Wij voeren stevige discussies met elkaar en zijn het niet altijd met elkaar eens, maar genieten een hoge acceptatie van elkaar.
Daan: Wat kun je vertellen over jezelf?
Jörgen: Ik ben 24 jaar werkzaam bij Scheuten in verschillende functies. Ooit ben ik binnen gekomen met de gedachte: “glas is glas”. Tot op de dag van vandaag leer ik nog altijd meer over het product glas en het logistieke productieproces. Een product waar je nooit uitgeleerd over raakt en blijft fascineren. De diversiteit en functionaliteit van glas is heel groot waardoor er veel combinaties mogelijk zijn om een mooi product te maken. Daar vergissen mensen zich wel eens in. Hier haal ik mijn uitdagingen uit. Vanuit mijn rol ben ik altijd op zoek naar verbeteringen en heb ik een luisterend oor en bied ik alle ruimte en vrijheid om met goede ideeën te komen. Hierin faciliteer ik zoveel mogelijk en neem uiteindelijk een beslissing als dat nodig is.
Zie je dit zitten en wil je graag meer weten over jouw carrièremogelijkheden bij Scheuten Glas Bekijk dan de functie van Planning Engineer en solliciteer! Ik spreek je snel.
Dank je wel voor het lezen!
Daan Crutzen
Talentfinder & Blogger