Skip to content

Waar kom je dergelijke uitdagingen tegen? Ik zie ze nergens!

Wij starten met de werving van een Maintenance Engineer / Coordinator voor MGG.

In deze blog vertel ik jullie graag iets meer over de achtergrond van deze vacature, de cultuur van het bedrijf en de werkplek in Tegelen. Misschien is het wel iets voor jou? Veel leesplezier!

Deze blog kon ik overigens niet geschreven hebben zonder de hulp van Johnny van Kempen, Maintenance Manager MGG Tegelen.

Daan: Waar komt deze rol vandaan?

Johnny: De rol van Maintenance Engineer / Coördinator is een nieuwe functie binnen de afdeling technische dienst. Tot op heden ben ik verantwoordelijk voor de taken van de Maintenance Engineer/Coördinator. Ik ga mij richten op de vraag waar wij over 5 jaar willen staan als Technische Dienst,  in combinatie met de planning en aansturing van de onderhoudsmonteurs en het bedrijfsbureau. Een belangrijk deel van mijn verantwoordelijkheid komt te liggen bij de Maintenance Engineer/ Coördinator. Dat zijn onder andere het stukje maintenance engineering en het aansturen van- en de planning van de storingsmonteurs.

Daan: De leerling heeft dus direct de beste leermeester?

Johnny: Jazeker! De Maintenance Engineer wordt mijn rechterhand. Je wordt dan ook zeker niet in het diepe gegooid. In mijn rol ben ik de coach en de sparringpartner en zullen onze werkzaamheden voldoende overlap hebben, om elkaar te helpen.

Daan: Hoe ziet de verhouding eruit tussen maintenance engineering en coördinatie?

Johnny: Dit zit in een verhouding 70/30. Dit is een technische sturende functie waarin je te maken krijgt met alle technieken zoals mechanica, elektro, hydrauliek, pneumatiek, besturingstechniek en installatie. 30% van je tijd ben jij bezig met het opmaken van werkplanningen en het coördineren en begeleiden van storingsmonteurs. Dit is veelal aan het begin van de dag. 70% van je tijd ben je werkzaam met het opzetten en aanpassen van onderhoud- en werkinstructies en het onderzoeken en analyseren van storingen om te komen tot een betere betrouwbaarheid van de machines en installaties. Als je echt van de techniek houdt, zit je bij ons goed. Je krijgt veel vrijheid en komt met alle technieken in aanraking. 

Daan: Waarom is het bij MGG anders, dan bij andere technische bedrijven?

Johnny: Wij gebruiken moersleutel 55 vaker dan moersleutel 10. Dit typeert wel een beetje hoe groot, sterk en zwaar onze machines zijn. Onze industrie is een grove en stoffige industrie. Wij gebruiken veel zand om het gietwerk te produceren. Hier moet je tegen kunnen. Als iemand in een cleanroom gewerkt heeft, dan kan dit even schrikken zijn. Echter als wij de techniek van de machines laten zien, waar je mee in aanraking komt dan zie je vaak de oogjes glinsteren van enthousiasme en verdwijnt het stof voor de ogen.

Daan: Waar is de werkplek voor de maintenance engineer?

Johnny: In de rol van Maintenance Engineer/ Coördinator ben je veel werkzaam vanuit het kantoor van de technische dienst. Je ben af en toe in de fabriek om een storing te analyseren en te lokaliseren. Je moet niet bang zijn om vieze handen te krijgen. 

Daan: Een combinatie van Maintenance engineering en coördinatie. Waarom deze keuze?

Johnny: Ik begrijp wat je bedoelt. De behoefte op onze afdeling gaat uit naar een goede maintenance engineer die ons verder gaat hepen met het maken onderhoudsconcepten, het maken van onderhoudsplannen waarin je werkinstructies schrijft voor nieuwe machines en bestaande werkinstructies updatet. Verder hebben wij behoeften aan een goede storingsanalyse en historie om de juiste preventieve onderhoudswerkzaamheden uit te voeren naar de toekomst toe. Dit moet naar een hoger niveau. De ‘waarom, hoe, wat, waarmee, wanneer en welke vragen’ spelen hierbij een belangrijke rol.

De rol van coördinator is een rol waar je ingroeit. Het coordineren van de storingswerkzaamheden. In ons team hebben de monteurs de vrijheid om onderling diensten te ruilen. De praktijk is, dat dit niet altijd consequent gebeurt. De monteurs worden hierin graag ondersteund. Wie werkt aan welke storing en welke machine is belangrijk om te structureel mee te werken om de  productiviteit te verbeteren? Hier is nog veel eer te behalen door de monteur bewust te maken en te motiveren om werkzaamheden naar zich toe te trekken als het rustig is. De groep storingsmonteurs bestaat uit 12 collega’s die werken in een 3 ploegensysteem.

“Je moet niet bang zijn om vieze handen te krijgen. 

In het midden Johnny van Kempen, Maintenance Manager met 2 collega’s 

Daan: Met wie sta je veelvuldig in contact?

Johnny: Je staat vooral met de eigen monteurs, de werkvoorbereiding, Arbo & milieu en overige ondersteunende diensten in contact.

Daan: MGG investeert fors. Wat betekent dit voor de afdeling TD?

Johnny: je kunt hier heel veel leren. Wij investeren voor veel geld in nieuwe machines en verplaatsen  deze in eigen beheer naar ons machinepark voor een optimale lay-out. Waar kom je dergelijke uitdagingen tegen? Ik zie ze nergens. Deze ervaring kun je vanaf het begin meemaken en zal de leercurve boosten zonder dat er direct een enorme druk op je komt te staan. Iedereen krijgt de tijd om zich op zijn gemak te voelen bij ons. Op onze afdeling gaan wij een andere koers varen. Let wel. Wij zijn een olietanker. Op het moment dat je begint te sturen is het schip nog niet gedraaid. Je hebt hierin geduld en vertrouwen nodig. 

Daan: Wie zie je graag de rol van maintenance engineer?

Johnny: Ik zou graag een nieuwe collega willen opleiden voor de toekomst. Niet voor 2 jaar maar voor de lange termijn. Dit is een key functie voor ons om vooruit te komen. Ik wil hier graag veel energie in steken om er een succes van maken. 

Als maintenance engineer vragen wij ervaring binnen een breed scala aan technieken die bij ons voorkomen. Wij zijn ons bewust dat dit geen gemakkelijke vraag is. Als ik naar de praktijk kijk, dan hebben wij meestal mechanische storingen. Mechanische kennis zou dan ook de belangrijkste ervaring moeten zijn. De overige technieken moet je wel willen leren.

Persoonlijk zie ik ook graag betrokkenheid en passie bij de nieuwe collega. Als de monteurs langer moeten werken trek ik mijn overal aan en ga ik meehelpen. Hiermee bouw je respect op binnen onze afdeling om zaken voor elkaar te krijgen. Deze vorm van sociale interactie moet in je DNA zitten. Evenals de nieuwsgierigheid om te weten hoe een machine werkt. Je duikt dan letterlijk de machine in om de oorzaak te achterhalen zodat je een volgende keer beter kunt anticiperen. Dit is echter meer uitzondering dan regel. Deze flexibiliteit  heb je wel nodig. Je zou het ook zo kunnen omschrijven. De Maintenance Engineer heeft olie in zijn bloed, is niet bang voor vieze handen, is opgegroeid met techniek en neemt zijn collega’s mee op sleeptouw om samen beter te worden. 

Zie je dit helemaal zitten en wil je graag meer weten over jouw carrièremogelijkheden bij MGG? Bekijk dan de functie van Maintenance Engineer / Coordinator en solliciteer! Ik spreek je snel. 

Dank je wel voor het lezen!

Daan Crutzen

Talentfinder & Blogger

Daan Crutzen

Recruitment specialist

Meest recente blogs
Onze technische uitdagingen zijn nooit hetzelfde!
De ambities van onze Maintenance afdeling in Hoorn
Wij willen graag in de “Champions League” spelen

Deel deze blog: