Skip to content

Wat wij doen bij Briggs & Stratton is initieel en iedere keer nieuw!

Recentelijk zijn wij gestart met de werving van voor een Ervaren Mechanical Engineer voor de werkgever Briggs & Stratton in Herten.

In deze blog geven wij jou inside informatie over de werkgever en de afdeling engineering welke goed aansluiten bij de vacature. Veel leesplezier.

Daan: Waarom is de functie van Mechanical Engineer vacant gekomen?

Robert: Het aantal (internationale) projecten en eigen projecten nemen steeds verder toe. Wij zijn ooit begonnen om Amerikaanse power equipment (tuin- en park) om te bouwen naar de Europese vraag maar worden steeds vaker betrokken in complexe projecten door onze deskundigheid en betrokkenheid. 

Daan: wat vraagt de nieuwe rol voor de Ervaren Mechanical Engineer?

Robert: Als Mechanical Engineer doorloop je het gehele proces van A tot Z en ben je betrokken in diverse (Internationale) projectteams. Ervaring als machinebouwer binnen de tuin- en park machine branche dan wel sterke affiniteit is een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle invulling in de functie. Communicatie is een belangrijk component binnen onze organisatie. Je hebt veel contact met Briggs & Stratton in Amerika. Jij bent verantwoordelijk dat jouw ontwerp dan wel aanpassing op de agenda blijft staan. Het adresseren van urgentie via email of een video call is lastiger dan wanneer jij naast jouw collega staat op kantoor. Het is jouw vasthoudendheid en politieke sensitiviteit collega’s enthousiast te maken voor jouw ideeën. 

Als Mechanical Engineer ben je niet bang om vieze handen te krijgen. Ideeën, concepten en verbeteringen worden in de werkplaats zelf gemaakt, dan wel door leverancier gemaakt en in de werkplaats gemonteerd en op de testvelden getest voordat het project verder wordt opgestart. De functie vraagt om een kartrekker die projecten verdeeld, monitort en dagelijks bezig is om technische en design verbeteringen aan te brengen en processen verder optimaliseert. Je bent bereid om af en toe te reizen naar de fabrieken in Amerika om aanwezig te zijn bij de start up van de productie voor de Europese markt. Tijdens de launch van een nieuwe machine sta je in contact met dealers en importeurs tijdens product introducties. Je hebt ook regelmatig contact met dealers en importeurs voor ondersteuning in technische vraagstukken of via onze after sales afdeling. 

Daan: welke afdeling vertegenwoordigen jullie?

Tim: Je bent hier op onze engineering afdeling. Een veel omvattende afdeling. Wat wij doen is initieel en iedere keer nieuw. De machines worden ontwikkelt in de Verenigde Staten en wij gaan vervolgens de machines aanpassen aan de vraag voor de EMEA markt. In samenspraak met engineering, product management, sales en inkoop bekijken wij de vraag vanuit de markt en technisch uitdagingen. Het is nooit een pas klaar idee wat je uitwerkt. Iedere keer is het weer anders. Daarnaast ontwikkelen wij unieke producten die alleen binnen de EMEA markt verkocht worden. 

Tim Ummenthum, Mechancial Engineer & Robert Coolen, Product Manager 

Daan: waar zijn jullie trots op?

Tim: Als een klein team binnen een internationale organisatie hebben wij de uitdaging iets tot een groot succes te maken. Dit heeft mij destijds aangetrokken om voor Briggs & Stratton te werken. Met een klein team een grote impact maken. Roeien met de riemen die je hebt. Dat is de uitdaging. Iedere keer opnieuw. Samenwerking is hierin cruciaal. 

Robert: Onze Director of Engineering in Amerika heeft een periode in Europa gewerkt. Hij verstaat de cultuur verschillen tussen vooral Nederland en Amerika en waardeert onze praktische en oplossingsgerichte manier van projecten aanpakken. Het resultaat is dat technische uitdagingen vanuit Amerika onze kant op komen. Recentelijk werd een machine vanuit Amerika in een container onze kant opgestuurd met de opmerking: “Herten lost het wel op” Dat zegt genoeg!

Daan: met wie staan jullie allemaal in contact?

Tim: Vanuit het Briggs & Stratton portfolio hebben wij verschillende merken die gefabriceerd worden in verschillende delen in de wereld. In het traject van ontwikkeling tot assemblage staan wij in contact met product management, sales, technical support, service technici en collega engineers. De engineers zijn werkzaam op kantoor in Herten maar ook de productie faciliteiten in de Verenigde Staten en leverancier fabrieken verspreid over de wereld. Het zijn allemaal hele korte lijntjes. Daarnaast staan wij vanuit meetings in contact met klanten en delen onze passie voor de machines.

Daan: Wat zijn de uitdagingen voor de toekomst?

Tim: Wij hebben een breed gamma aan power equipment machines. Onze focus is slim in te blijven spelen op de marktvraag. De professionele tak van Briggs & Stratton is erg belangrijk voor ons. Maar ook de vraag hoe dat wij een belangrijke rol kunnen blijven spelen in de consumenten markt. Daarnaast ontstaat er een belangrijke markt vanuit de e-commerce. De consument met een klein gazon/ terras of de consument met een groot gazon/ terras. De klant met het grote gazon noemen wij de “semi professional” die een goede machine nodig heeft. De uitdaging is om uiteindelijk een product line te ontwikkelen met de juiste producten en machines voor deze klant groepen. Daarnaast wordt onze focus verder verlegt naar de externe fabrieken waar een aantal van onze machines geassembleerd worden. 

Daan: Wat zijn de ontwikkelingen binnen Briggs & Stratton?

Robert: Wellicht ook leuk om het ontstaan van Briggs & Stratton hierin mee te nemen. Tot 2007 bestond het team van Briggs & Stratton in Herten nog uit 2 personen. Een Managing Director en zijn assistente. Een jaar later werd o.a. technical support toegevoegd en weer een jaar later werd de eerste engineer aangetrokken. In 2009 werd het huidige kantoor ook wel Centre of Excellence genoemd. Anno 2020 bestaat de club in Herten uit 20 enthousiaste professionals waarin bijna alle disciplines vertegenwoordigt zijn. Briggs & Stratton is wereldwijd recentelijk overgenomen door KPS een investeringsmaatschappij gespecialiseerd in maakbedrijven. Meer Informatie Eveneens is een nieuwe CEO aangetrokken; Steve Andrews met een sterk record binnen de maakindustrie. De nieuwe boodschap is helder. We willen groeien. Verder investeren in Briggs & Stratton en gezamenlijk het merk toekomstbestendig maken en de groei verder uitbouwen. 

Daan: wat kun je vertellen over het DNA van Briggs & Stratton?

Tim: Wij zijn een informeel en hecht team en pakken het professioneel aan. Wij houden van humor en hebben een serieus doel. Doordat wij een klein team zijn krijg je dingen vaak snel voor elkaar. Iedereen wil elkaar helpen om de volgende doelstelling te halen. Samen sterk. Als iets opgeleverd moet worden, werken wij hier samen aan tot dat het klaar is. Een pizza avond komt dan wel eens voor.  Daarnaast combineren wij innovatie met ontspanning. Iedere vrijdag middag gaan wij samen met het engineering- en sales team naar een lokale hamburger tent en nemen even afstand van het kantoor. Hier komen vaak de beste ideeën naar boven. De 10% innovatie van google wordt bij ons op vrijdag middag met het gehele team ruimschoots gehaald. Het zelfde geldt voor onze pauzes iedere middag. Hierin komt opnieuw de saamhorigheid naar voren om ontspanning met passie te delen. Als team zijn wij ook allemaal betrokken bij het organiseren van trainingen of meeting voor distributeurs.  Op deze momenten sta je in contact met de klant en ga je samen o.a. naar de maaivelden om te nieuwste technieken te bespreken. Het is geen standaard engineer rol van maandag tot vrijdag. 

Daan: waarom is het zo leuk om onderdeel te zijn van de Engineering afdeling?

Tim: Je bent geen standaard engineer. Geen dag is hetzelfde. Niks is vanzelfsprekend. Je wordt betrokken bij andere afdelingen. Als marketing een video shoot wil maken van een machine wordt je hierbij betrokken om de technische features te benadrukken. Je leert ook hoe dat een machine in de markt gepositioneerd wordt. Dat komt dan weer ten goede voor het volgende engineering ontwerp en de bijbehorende procesinrichting. Je kijkt automatisch met meerdere brillen naar het ontwerp.  

Robert: je bent betrokken in diverse projecten. Je bent niet degene die een ontwerp klaarmaakt en doorschuift naar de volgende afdeling maar de engineer die ervoor zorgt dat het ook gemaakt kan worden. Je blijft verantwoordelijk voor de machine tot dat het uiteindelijk gemaakt wordt in Amerika en geïntroduceerd wordt aan dealers en distributeurs. De technische uitdagingen zijn heel divers. Enkele voorbeelden zijn: Het gras wordt niet goed gesneden, een V-snaar loopt van het maaidek af. Een nieuwe motor die wordt ingebouwd wordt te snel warm, design aanpassingen in benzine tank of wieldeksel. Hoe krijg je het product kleiner zodat er meer producten in een container kunnen. Verlagen van de kostprijs van de machine zonder concessies te doen in de specificaties. Of te wel geen dag is hetzelfde. 

Wil jij graag meer weten over de carrière mogelijkheden bij Briggs & Stratton. Bekijk dan de functie van Mechanical Engineer En wellicht spreken wij elkaar dan snel. 

Dank voor het lezen. Groet Daan Crutzen

Daan Crutzen

Recruitment specialist

Meest recente blogs
Wij helpen onze klanten zelfvoorzienend te worden in hun energie behoefte
Wij zijn expert op het gebied van toegepast magnetisme!
Samen sleutelen aan succes, techniek en groei in een toffe werkomgeving!

Deel deze blog: