Tertiaire en quartaire arbeidsvoorwaarden in de huidige markt
In de huidige arbeidsmarkt zijn de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden voor veel kandidaten erg belangrijk voor het maken van ene juiste beslissing om te veranderen van baan. Veelal krijg ik als recruiter in de eerste gesprekken te horen hoe de huidige voorwaarden er uitzien. Het valt mij op dat weinig kandidaten bereid zijn afstand te doen van hun primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Zij praten over hun tertiaire en quartaire arbeidsvoorwaarden.
In de huidige arbeidsmarkt zijn de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden voor veel kandidaten erg belangrijk voor het maken van een juiste beslissing om te veranderen van baan. Veelal krijg ik als recruiter in de eerste gesprekken te horen hoe de huidige voorwaarden er uitzien. Het valt mij op dat weinig kandidaten bereid zijn afstand te doen van hun primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Zij praten over hun tertiaire en quartaire arbeidsvoorwaarden.
Voorbeelden van arbeidsvoorwaarden
Een groot gedeelte van deze vragen zijn tertiaire of zelfs quartaire arbeidsvoorwaarden. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn veelal een verlengde van primaire arbeidsvoorwaarden. Deze liggen meestal vast in de CAO en arbeidsvoorwaarden van de werkgever:
- 13de maand
- Winstdeling
- Ploegentoeslag
- Prestatietoeslag
- Auto van de zaak
Tertiaire en quartaire arbeidsvoorwaarden zijn niet altijd goed in geld uit te drukken en zijn meer gericht op het welzijn van de werknemer, dan op de portemonnee. Voorbeelden hiervan zijn: bedrijfsrestaurant, flexibele werktijden, thuis werken, studiebudget, sport- en fitness faciliteiten en bijvoorbeeld een kerstpakket. Maar ook een goede werksfeer en het gevoel ergens zinvol te werken. Er is veel behoefte in deze drukke tijd aan een goede balans tussen werk en privé. De tijd van altijd bereikbaar zijn en structureel overuren maken in het belang van de werkgever heeft zijn langste tijd gehad.
Werkgeverschap en welzijn
De tertiaire en quartaire arbeidsvoorwaarden vertellen vaak iets over goed werkgeverschap en het welzijn van de medewerkers. Veel werkgevers benchmarken hun arbeidsvoorwaarden en zijn onder andere opzoek naar de juiste tertiaire en quartaire arbeidsvoorwaarden. Deze moeten dan representatief zijn voor hun organisatie om daarmee de juiste talenten te kunnen aantrekken.
Wij hechten veel waarde aan een goede sollicitatie voorbereiding. Welke vragen zijn belangrijk om te stellen aan je potentiële werkgever en op welk moment stel je deze vragen? Ondanks de voorbereiding merk ik dat primaire en secundaire vragen op een verkeerd moment gesteld worden omdat ze verward worden met tertiaire en quartaire arbeidsvoorwaarden.
CAO en totaalplaatje
Op het moment dat je weet dat de werkgever en de functie goed bij jou passen, is de tijd aangebroken om het totaalplaatje te inventariseren. Vanuit een stukje vooronderzoek weet je meestal al welke CAO er gehanteerd wordt en kan de recruiter jou een goed beeld geven over de secundaire, tertiaire en quartaire arbeidsvoorwaarden. Op het einde van de gesprekken kun je appels met perenvergelijken en heb je een goede uitgangspositie om de onderhandelingen te starten om een goede afweging te maken.
vanDaan Recruitment adviseert kandidaten gedurende de sollicitatietrajecten met potentiële werkgevers. Veel vragen betreffende primaire, secundaire, tertiaire en quartaire arbeidsvoorwaarden zijn dan al bekend. Indien deze nog niet bekend zijn, wordt hier in de voorbereiding rekening mee gehouden. Ze kunnen dan gesteld worden als deze vragen van toepassing zijn.