Wij starten met de werving van een Continuous Improvement Leader voor Scheuten Glas in Venlo.
In deze blog vertel ik jullie meer over de achtergrond van deze vacature en over de werkplek zelf in Venlo. Misschien is het wel iets voor jou? Veel leesplezier!
Deze blog kon ik overigens niet geschreven hebben zonder de hulp van Kees-Jan van den Brink, HR Director, en Jelle Steeghs, Supply Chain Manager van de Isolatieglasfabriek in Venlo.
In onze vorige blog over Scheuten Base Glas heb of had je al kunnen lezen dat Scheuten behoort tot de marktleiders in Nederland wat betreft vlakglas voor de bouwindustrie. Scheuten Glas ondersteunt zijn klanten sinds 1950 met een breed assortiment aan kwalitatief hoogwaardige glasproducten en bij het uitvoeren van glastechnische projecten. Op het terrein in Venlo staan drie grote fabrieken: Scheuten Base Glas (producent van basisglas – glashalffabricaten), Scheuten Projects (producent van specialistische eindproducten glas en Scheuten Isolatieglas (producent van eindproducten glas). In totaal staan er zes fabrieken in Nederland, België en Duitsland.
Daan: Wat produceert Scheuten Isolatieglas?
Jelle: Bij Scheuten Isolatieglas maken we kleine series met veel verschillende en complexe glasbewerkingen, zoals snijden, buigen van profielen, assembleren in veelvoud van varianten voor vooral de Nederlandse bouwindustrie. Wij produceren maatwerkeindproducten in grote volumes en dat is nodig ook, want de bouw boomt en daar zal naar verwachting de komende jaren weinig verandering in komen. Ons planningsproces heeft dan ook veel overeenkomsten met een JIT-productieproces om aan alle vraag te kunnen voldoen. Wij doen dat met in totaal 85 collega’s en zijn daar ook heel trots op! Wij hebben dus de komende tijd ook veel extra capaciteit nodig en dan bedoel ik niet alleen machines, maar ook mensen. We willen ons team in de fabriek dan ook graag versterken met een Continuous Improvement Leader (CIL).
Daan: Dat klinkt alsof er veel werk aan de winkel is…
Kees Jan: Scheuten is van een centrale organisatie opgeschoven naar een decentrale organisatie met kennis bij de bron en staat aan de vooravond van een volgende professionaliseringsslag. We hebben een duidelijk groeimodel om binnen drie tot vijf jaar de absolute nummer één te worden in Nederland. Dat betekent enerzijds een groei in verkopen, maar anderzijds ook een optimalisatie van de productiecapaciteit en een sterk verbeterde OEE uitschrijven. Daarom investeren we veel in de verschillende fabrieken. Wij willen graag in de “Champions League” spelen en hebben daarvoor een duidelijk plan en een sterke wil om te innoveren. Er is nu weliswaar een duidelijke verbeteragenda, maar de verbetercultuur op de werkvloer kan nog beter. Daarin ligt de basis om te groeien naar een organisatie die continu verbetert. Binnen deze cultuur willen wij collega’s aantrekken die samen met ons deze route kunnen bewandelen en kwaliteitsimpulsen toevoegen, die resultaten opleveren.
Daan: Dat klinkt goed. Maar wat gaat een Continuous Improvement Leader (CIL) precies bij Scheuten doen?
Jelle: Isolatieglas Venlo is een fabriek met een goede basis met daaromheen heel veel uitdagingen. We hebben flinke investeringsplannen om onze fabrieken verder te optimaliseren, zodat we de output in de komende jaren verbeteren. De CIL gaat de bottlenecks in het productieproces onderzoeken en vervolgens investeringsvoorstellen indienen en verbeterprojecten coördineren, die bijdragen aan de verhoging van de OEE. Daarnaast krijgt de CIL de verantwoordelijkheid over de afdelingen werkvoorbereiding en kwaliteit. Een team van 3 collega’s.
Kees Jan vult aan: Om ons doel, een verbetercultuur opbouwen, met een brede voedingsbodem waarbij collega’s werkplezier putten uit het continu en projectmatig verbeteren en optimaliseren van werkprocessen, te verwezenlijken zoeken wij een CIL die het juiste momentum weet te vinden tussen mens, machine en pro

Jelle Steeghs, Supply Chain Manager in gesprek met een zijn collega’s
Daan: Wat brengt die nieuwe collega mee in zijn of haar rugzak?
Jelle: Een sterke focus om resultaat te behalen en zich te verdiepen in nieuwe methodieken, dat sowieso. Verder heb je een kritische zelfreflectie hoe je tegenslagen kunt omzetten in nieuwe voorstellen, zodat die gedragen worden door de organisatie. Erkennen dat je weerstand oproept, vertelt iets over je senioriteit en is een kwaliteit waar wij naar op zoek zijn. Uiteraard is ervaring met verander- en projectmanagement van belang plus natuurlijk een sterke drive om die ervaringen in de praktijk uit te voeren. Deze kans krijg je bij ons. Je bent een mensen-mens: Een collega met een luisterend oor en oprechte interesses in de positieve en kritische feedback van collega’s uit de fabriek. Want de beste ideeën komen vaak van de werkvloer en als CIL weet je dat! Als je teveel in ‘enen en nullen’ denkt, loop je hier keihard tegen de muur.
Kees Jan vult aan: Mensen enthousiasmeren en een verandering in gang krijgen, is het echte werk. Want het principe van “continu verbeteren” naar een hoger niveau brengen is een doorlopend proces dat bestaat uit ups en downs. Het vraagt om vasthoudendheid en het vermogen je te kunnen verplaatsen in een ander. Het is een continu verbeterproces waar iedereen zijn vruchten van moet gaan plukken. Dus je moet in staat zijn om verantwoordelijkheid te dragen en beslissingen durven te nemen. Gelukkig zijn de lijnen binnen Isolatieglas Venlo kort, wat zorgt voor een snelle besluitvorming.
Daan: Wat zijn de grootste uitdagingen voor de Continuous Improvement Leader?
Jelle: Heb je even! Als ik de belangrijkste uitdagingen mag benoemen dan zijn dat:
- Onderzoeken van bottlenecks binnen het productieproces, adviseren en starten van verbetertrajecten op om ervoor te zorgen dat projecten goed worden uitgevoerd, zodat onze investeringen om de productiecapaciteit te verbeteren en de hoogst mogelijke OEE te behalen zullen renderen, bij voorkeur met gelijkblijvende kosten.
- De CIL zet mede het groeiplan op en geeft vorm aan verhoging van de OEE: Welke verbeterprojecten worden uitgevoerd en in welke volgorde of prioriteitsstelling;
- De CIL staat aan de basis om een gedegen verbetercultuur op te bouwen, waarin iedereen met verbeteren bezig is. Het enthousiasmeren van operators, planners/werkvoorbereiders en ploegleiders om continu te verbeteren is een belangrijke uitdaging.
- Slimmer gaan werken en de bewustwording vergroten betekent coachen, motiveren, discussiëren, inspireren en luisteren. Daarin voel je je thuis. De CIL adviseert, ondersteunt en faciliteert binnen projectomgevingen en loopt altijd die ene stap harder, waarmee de CIL credits en vertrouwen weet op te bouwen binnen de fabriek.
- Tot slot begrijp je het planningsproces en is de CIL daarom de back-up voor de planners/ werkvoorbereiders. Want als je weet hoe de planning werkt, krijg je overzicht over het gehele productieproces. De planning bepaalt uiteindelijk het resultaat. Daarnaast is het de taak van de CIL het planningsproces te vereenvoudigen.
Zie je dit helemaal zitten en wil je graag meer weten over jouw carrièremogelijkheden bij Scheuten Glas? Bekijk dan de functie van Continuous Improvement Leader en solliciteer! Ik spreek je snel.
Dank je wel voor het lezen!